Всеки ден третираме косата си с всевъзможни продукти и по най-различни начини. Всичко това ѝ се отразява негативно. Това важи особено за някои продукти и съставки, които имат силно негативно влияние върху косата и могат да нарушат здравината ѝ, да я направят слаба и повехнала.

5 начина да подобрите състоянието на косата си

Кои са нещата, които никога да не слагате върху косата си, ако искате да е наистина здрава?

10 начина да стимулирате косата да расте по-бързо

Сулфати

Сулфатите в измиващите и козметичните продукти могат да направят косата чуплива, суха, летлива и наелектризирана. Краищата ѝ могат да започнат да се заплитат и да изглеждат крайно изтощени. Избягвайте продукти, които съдържат сулфати, защото те влияят зле на естествените масла в косата и кожата и могат да предизвикат редица проблеми.

Сода за хляб

Содата за хляб се използва в редица домашни маски за коса и скалп. Тя обаче може да причини цъфтеж по краищата на косъма. Това е така заради влиянието на содата върху pH-баланса в кожата и косъма. Содата е с алкален характер и честата ѝ употреба причинява увреждания на косата.

Как да направите косата блестяща с домашни средства

Още по темата

Стара четка за коса

Четката за коса може да нанесе много повече увреждания, отколкото предполагате. Ако тя е стара и амортизирана, ако е с прекалено груби и скубещи зъбчета, тя може да направи косата слаба, накъсана и много изтощена. Може дори да бъде предпоставка за косопад заради прекомерното скубане.

Популярни домашни средства, които всъщност съсипват косата

Лимонов сок

Лимоновият сок е част от много рецепти за домашни маски за коса. Той е агресивна киселина, която може да увреди косата, да я направи слаба и накъсана, да създаде предпоставка за начупване и цъфтеж. Освен това лимоновият сок прави косата по-податлива на увреждане от слънчевите лъчи.

Сух шампоан

Сухият шампоан е често използван продукт, защото е удобен, когато бързате и нямате време да миете косата си. Той помага да удължите интервала между миенето на косата. Но е продукт, който може да предизвика накъсване и начупване на косъма.

Сухият шампоан абсорбира всички масла от косъма и скалпа. По този начин прави косата да изглежда суха и скоро измита, но това може да я пресуши и да я направи склонна към накъсване и счупване на косъма. Освен това в някои сухи шампоани се съдържат алкохоли, които допълнително увреждат косъма.