Здраве и красота

Защо не е добре да взимате вана в хотел?

Здравословни рискове от това иначе приятно занимание

23.03.2021г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хотелските стаи са известен развъдник на бактерии и микроби. Всеки хотел предлага задължително почистване и дезинфекция на стаите за гости, но това далеч не гарантира абсолютна хигиена. А едно от най-мръсните места в хотелските стаи е ваната в банята. Следващия път, когато понечите да взимате вана в хотелската си стая, вижте защо трябва да помислите отново.

Не е тайна, че леглото, дръжките на вратите, дистанционното и гладките повърхности в хотелските стаи са пълни с бактерии. Те се докосват от много хора, чиято хигиена е под въпрос. Но ваната е истинска бомба от микроби, за които не трябва да забравяме, когато сме на почивка или сме отседнали в хотел.

Неща, които абсолютно никога да не правите в хотел

Банята е едно от потенциално най-рисковите помещения в хотелската стая, защото в нея влагата и топлината създават условия за свръхрастеж на болестотворните бактерии. При къпане и взимане на вана топлата вода, в която се потапяте, съдържа остатъчни микроорганизми, които не са могли да бъдат неутрализирани при почистване, пише The Healthy. Проучванията показват, че хотелските стаи и баните в тях наред с летищата, самолетите и училищата са сред най-наситените с бактерии места.

Друго проучване, цитирано от Condé Nast Traveler констатира, че процедурите за почистване на различните хотели предполагат средно прекарване на почистващия персонал във всяка стая по около 30 минути, което е недостатъчно за пълно почистване. По-нататъшни изследвания установяват, че инструментите, които се използват за почистване, като гъби, бърсалки и четки, имат най-висок риск от замърсяване. Те се използват многократно и не се заменят при почистването на всяка стая.

Грешки при резервирането на хотелска стая, които ви костват пари

Свързани статии

Когато тези предмети и пособия се използват за почистване на ваната, това създава още по-голям риск от пренасяне и размножаване на бактерии и микроби в цялата хотелска стая.

Експертите предполагат, че има още по-големи рискове за здравето при употреба на джакузита. Доктор Рита Мойс от катедрата по биология към Тексаския Университет провежда проучване върху 43 вани в хотелски стаи, пише healthdigest.com. Във всяка една от ваните е установено наличие на гъбички и бактерии, известни със способността си да причиняват инфекции на пикочните пътища, пневмонии и други инфекциозни заболявания. Не само накисването на тялото в замърсената вана може да причини инфекция. Вдишването на спорите на тези микроорганизми предизвиква директното им навлизане в дихателните пътища.

Какво не трябва да правите, ако сте свързани с публичен Wi-Fi

Помислете добре преди да използвате ваната в хотелската стая. Уверете се напълно в хигиената на хотела преди това.

Коментирай