Здраве и красота

Натурални начини за облекчение на екзема

Естествени начини да намалите раздразнението, лющенето и сухотата на атопичната кожа

19.04.2021г. / 05 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Екземата е кожен проблем, от който страдат милиони хора по света. Овладяването и туширането ѝ са истинско предизвикателство, а механизмите на отключване на това кожно заболяване не са напълно изяснени от медицината.

Домашен крем при екзема, дерматит и атопична кожа

Ако страдате от екзема е най-добре да се консултирате с дерматолог, който правилно да определи как да третирате състоянието на кожата си. А междувременно можете да опитате някои натурални методи за облекчаването ѝ, без обаче те да заместват лечението, което ще ви бъде предписано.

Нанасяйте овлажнители с глицерин

Екземата обикновено представлява суха и лющеща се, зачервена кожа, която е раздразнена, сърбяща и болезнена. Ако се овлажнява добре с дълбоко хидратиращи емолиенти, състоянието ѝ би трябвало да се подобри. Използвайте омекотяващи кремове и лосиони с дълбоко проникващи и хидратиращи съставки. Овлажняването през цялото денонощие е от ключово значение за овладяване на екземата.

Храни, които помагат при екзема и дерматити

Не взимайте дълги и прекалено горещи душове

Колкото по-продължително време взимате душ, особено ако водата е гореща, толкова повече се пресушава кожата ви. Пресушената и дехидратирана кожа става още по-уязвима, а ако страдате от екзема, вероятността тя да се влоши е голяма. Опитайте да намалите времето прекарано под душа, както и температурата на водата, с която се къпете.

Свързани статии

Специална грижа за суха кожа, склонна към екзема

Добавете кокосово масло в грижата за кожата

Кокосовото масло е изключително богато на полезни мазнини. То има дълбоко хидратиращо и подхранващо въздействие върху кожата, което го прави много подходящо при кожни раздразнения. Нанасяйте кокосово масло за подхранване и дълбоко хидратиране през целия ден. Неговите естествени мазнини обогатяват кожата, подхранват липидния ѝ слой и имат защитна функция. Кокосовото масло има свойството да потиска възпаленията и да облекчава атопичен дерматит, сочат изследвания от 2014 година, публикувани в International Journal of Dermatology.

5 натурални грижи при обриви и екзема

Слънчогледово олио или зехтин

Студено пресованото слънчогледово олио или зехтин имат подобни на кокосовото масло свойства. Те обогатяват липидния слой на кожата, предпазват я, хидратират и подхранват в дълбочина. Имат свойството да успокояват екземата и да възвръщат мекотата на кожата.

Коментирай