Здраве и красота

7 причини за пожълтяване на зъбите и поява на петна

Неподозирани навици, с които вредите на белотата на зъбите

27.04.2021г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да смятаме, че прекаляването с кафето и тютюнопушенето са единствените виновници за пожълтяването на зъбите и оцветяването им с неприятни петна. Всъщност има много други ежедневни навици, които предизвикват тези проблеми, загрозявайки усмивката ви и предизвиквайки поява на жълти и кафяви петна по зъбите. Кои са те?

Как да премахнем жълтите петна от ноктите

Използвате плодове при печене

Ако любимите ви печени десерти и сладкиши включват плодове, това може да е в основата на пожълтяването на зъбите и появата на петна. Докато пресните плодове са изключително полезни за цялостното здраве, печени те могат да причинят петна по зъбите. Това важи особено за горските плодове. При печене те отделят съединения, които правят зъбите по-жълти и могат да допринесат за появата на петна.

Натурално избелване на зъбите

Не пиете студен чай

Студеният чай е само пример за една от здравословните напитки. Ако вместо да наблягате на тях пиете подсладени газирани и натурални напитки и сокове, това може да предизвика поява на жълти и кафяви петна по зъбите. Натуралните охладени чайове без добавки и подобрители съдържат естествени съставки. Студеният плодов чай съдържа ябълчена киселина, която има натурален почистващ ефект върху емайла на зъбите.

Лесни трикове за избелване на зъбите вкъщи (галерия)

Плувате често

Ако сте страстен плувец, който плува средно по 6 часа на седмица, това може да е в основата на пожълтяването на зъбите ви. Дължи се на химикалите в басейните, които влияят върху емайла на зъбите. Хлорът се среща във всеки басейн, тъй като е мощен дезинфектант, който убива бактериите. Попадането на вода в устата при плуване е много чест проблем, който може да причини пожълтяване на зъбите без да подозирате, пише Brightside.

Използвате вода за уста

Водата за уста се използва за свеж дъх и за избелване. В много от водите за изплакване на устата обаче се съдържа хлорхексидин. Той има мощен антибактериален ефект, но също така при продължителна употреба може да увреди емайла и да предизвика пожълтяване на зъбите.

6 причини за промени в цвета на кожата

Четкате зъбите твърде грубо

Ако четката ви е с разчекнати и смачкани влакна, това определено е признак, че натискате много агресивно. Това прави зъбния емайл крехък и податлив на увреждане, а оцветяването му от храни, напитки и ежедневни навици става по-лесно.

Прекалявате с подправките

Добавянето на подправки е прекрасен начин да обогатите ястията си, но прекаляването с тях може да навреди на зъбите. Някои подправки имат агресивни и силни активни съставки с оцветяващ ефект. Сред тях са куркума, мащерка, канела. Те могат да предизвикат пожълтяване на зъбите.

Храни и напитки, от които зъбите пожълтяват

Стрес

Когато сме под стрес, той може да навреди на тялото ни по всевъзможни начини. Стресът се отразява на всеки по различен начин. Той кара някои хора да стискат силно зъби, особено през нощта. Тази несъзнателна реакция на стреса може да причини главоболие, болки в челюстта, увреждане на зъбния емайл и да направи зъбите податливи на счупване и оцветяване.

Коментирай