Здраве и красота

Неща, които никога да не правите с кожата си

Могат да я раздразнят и да ѝ навредят

01.07.2021г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато мислим за това какво е здравословно за нас, обикновено се фокусираме главно върху това с какво се храним и дали спортуваме достатъчно. Често обаче забравяме за това какво слагаме върху кожата си. Като най-голям орган в нашето тяло, кожата е подложена на изключително много предизвикателства. Ежедневно нанасяме многобройни химикали върху нея, някои от които с потенциално опасен за здравето характер.

Защо не трябва да използвате лак за коса върху кожата?

Дермалната абсорбация е функция на кожата, която ѝ позволява да пропуска различни вещества, прилагани локално върху нея. Така те попадат в кръвообращението и проникват до всеки орган в нашето тяло. Лосиони за тяло, сапуни, козметични продукти – всички те и още много други оказват влияние върху кожата и целия организъм.

Какво не трябва да правите с кожата си?

Не използвайте антибактериален сапун често

В условията на ковид пандемия, в която се намира целият свят през последната година и половина хората използват все повече антибактериални измиващи средства. Те обаче имат потенциално опасен за кожата и здравето ефект, защото отмиват не само лошите, но и добрите бактерии. Бактериите, живеещи по кожата ни, са наш приятел, защото ни предпазват от навлизането на микроорганизми, които могат да ни разболеят. Антибактериалните средства нарушават баланса в микрофлората на кожата, като могат да доведат до сухота, раздразнения, зачервяване, инфекции.

5 начина, по които канелата прави кожата по-красива

Не прилагайте лимон върху кожата

Лимонът е често препоръчван за употреба върху кожата като средство за облекчаване на акне, против стареене или като ексфолиант. Лимонената киселина обаче е доста агресивна и може да предизвика кожни проблеми, най-често свързани с раздразнения.

Ползите от прилагането на ледени кубчета върху лицето

Не слагайте паста за зъби върху кожата

Ако някой ви препоръча да прилагате паста за зъби върху пъпки за облекчаването им, по-добре не следвайте този съвет. Пастата за зъби е предназначена за употреба в устната кухина, не по кожата. Химикалите в нея могат да бъдат прекалено силни за кожата и да предизвикат сериозни раздразнения. Сред тези химикали са натриев лаурет сулфат, триклозан, алкохоли, водороден пероксид и други.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет също се използва често в народната медицина за облекчаване на различни кожни проблеми и като средство за ексфолиране. За повечето свойства, които му се приписват, няма преки доказателства от науката, пише realsimple.com. Оцетната киселина има агресивни въздействия и може да навреди на кожата, като я раздразни, зачерви и да я предразположи към сериозни състояния, особено ако оцетът се прилага директно, а не разреден с вода.

Вредните ефекти на алкохола върху кожата

Коментирай
Здраве и красота