Здраве и красота

Съставки в дезодорантите, които могат да са опасни

Имат потенциално опасно влияние върху здравето

07.08.2021г. / 05 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неприятната миризма при изпотяване е нещо, което всеки се стреми да прикрие. Ето защо на помощ идват дезодорантите. Те са средството против лош мирис, което ни спасява от неудобни ситуации.

За да бъдат ефективни обаче, някои дезодоранти съдържат агресивни съставки, които блокират потните жлези. Това има своите странични ефекти, някои от които могат да бъдат опасни за здравето.

Храни, които са опасни, ако се ядат сурови

Не всички дезодоранти и антиперспиранти съдържат опасни съставки. Някои обаче могат да създадат повишен риск от някои състояния и заболявания.

Алуминият е едно от тези вещества, които се използват в дезодорантите. Той е сред съставките, които, според healthline.com, трябва да се избягват в употребата на средства против изпотяване. Алуминият се среща най-вече в антиперспирантите, които блокират изпотяването.

Кои са трите най-опасни химикала в лака за нокти?

Алуминиевите соли навлизат през порите на кожата, полепват по потните жлези и образуват желеподобна смес, която намалява или изцяло блокира изпотяването. От една страна, това прави антиперспирантите успешни в постигането на целта – спиране на изпотяването. Но от друга, този процес може да се окаже наистина вреден за организма.

Според някои изследвания, цитирани от healthdigest.com, механизмите, по които алуминият действа в тялото, могат да повишат риска от рак на гърдата при жени и други видове рак при мъже.

Химикали в лаковете за нокти влияят на хормоните

Други опасни вещества, често срещани в дезодорантите, са парабените. Те действат като консерванти. Влагането им в козметичните продукти е позволено в определени граници.

Парабените обаче действат като нарушават ендокринния баланс в тялото. Възможна е поява на хормонални проблеми, защото парабените имитират хормони и тяхната дейност. Съществува потенциална връзка и между парабените и рака на гърдата, според учени от Университета в Рединг.

7 опасни неща по време на бременност

Друга потенциално опасна съставка в дезодорантите и антиперспирантите са фталатите. Те се влагат в тези продукти заради свойството им да ароматизират и да се задържат върху кожата. Съществуват опасения, че фталатите могат да предизвикат хормонални смущения. Според healthdigest се предполага, че фталатите могат да влошат репродуктивните способности както при жени, така и при мъже. Могат, също така, да предизвикат нарушения в развитието на плода при бременни жени.

Коментирай
Здраве и красота