Суровите храни съдържат всички полезни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, от които организмът се нуждае. Храните, които могат да се консумират без термична обработка, е добре да бъдат приемани сурови, за да се възползваме от всичките им богатства. Храните обаче, които са опасни в сурово състояние трябва да бъдат избягвани. Въпреки това много хора обичат сурова кайма например. Тя е и деликатес в някои кухни.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Вижте кои са храните, които е добре да не консумирате сурови, въпреки че ги обичате.

Пилешко

В японската кухня, както и в други азиатски кухни, много видове меса се сервират сурови, включително пилешкото. Това е доста опасна кулинарна традиция, защото суровото пилешко съдържа опасни бактерии, които могат да ви разболеят сериозно.

Кайма

Суровата кайма е деликатес. Много хора я обичат, особено ако е добре подправена. Без значение дали каймата е приготвена от риба, телешко, пилешко, свинско или друго месо, тя е опасна за здравето отново заради бактериите в необработеното месо. То трябва да е изключително прясно, за да е сигурно. Дори тогава може да предизвика проблеми в организма на човек.

Брашно

Суровото брашно или тесто не са за предпочитане от здравословна гледна точка. Може да обожавате тесто за кекс, бисквити или масленки, но не го яжте. В суровото брашно може да се съдържа ешерихия коли, която може да причини инфекция на различни места по тялото, най-вече в храносмилателния тракт.

6 храни, които прочистват организма от токсините

Още по темата

Прясно мляко

Прясното мляко е опасно, когато се пие или консумира сурово заради бактериите в него. Винаги го консумирайте варено или пастьоризирано. Рискът от заразяване с опасни бактерии при обработените млека е значително по-нисък.

Картофи

Картофите съдържат токсини, които увеличават количеството и концентрацията си с напредване на зреенето и стареенето на картофа. Когато се появят кълнове тези токсини са в апогея си. Те се разпадат след термична обработка. Ако се консумират сурови причиняват повишена температура, храносмилателни проблеми, затрудняват обмяната.

Полезни храни за здравето на всеки орган

Яйца

Сурови яйца има в редица рецепти за сладкиши. Това е опасно, защото в суровите яйца може да има салмонела. Избягвайте да приготвяте ястия и сладкиши със сурови яйца.