Здраве и красота

Храни, които да избягвате за по-добро здраве на мозъка

Кои са най-вредните храни за мозъка

10.08.2021г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мозъкът се нуждае от качествени хранителни вещества, за да функционира добре и за да е предпазен от ранни дегенеративни заболявания, които могат да навредят на нормалните му функции в бъдеще. Добрата храна за мозъка е важна не само за бъдещото му състояние, но и за моментното. Ако не се храните разнообразно и здравословно с храни, полезни за мозъка, паметта и концентрацията ви може да пострадат, а това да се отрази на ежедневните дейности, с които се занимавате. 

Знаете ли, че... 60% от мозъка представлява мастна тъкан?

Има някои храни, които е добре да избягвате, ако искате мозъкът ви да функционира правилно и да е в добро здравословно състояние. 

Кои са вредните храни за мозъка?

Преработени меса и деликатеси 

Преработените меса съдържат редица подобрители, които не са полезни за мозъка. Освен това тези деликатеси са много богати на сол и наситени мазнини, които оказват вредно влияние върху функциите на мозъка. Редовната и изобилна консумация се свързва с повишен риск от ранна деменция и рак, според проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, цитирано от healthdigest.com. 

Захар 

Захарта е навсякъде около нас. Тя се съдържа не само в сладките храни, десертите, печивата, сладкишите. Тя се влага и в редица готови, пакетирани и предварително приготвени храни, включително и солени такива. Много хора не подозират колко големи количества захар приемат, без да знаят, именно заради тези храни. 

Упражнения за мозъка, с които да избистрите ума си

Добавената захар предизвиква възпаления в тялото. Тези възпаления оказват изключително вредно влияние върху състоянието и функциите на мозъка. Ако сведете приема на захар до минимум, мозъкът ви ще ви е благодарен. 

Алкохол 

Злоупотребата с алкохол е доказано вредна не само за мозъка, но и за целия организъм. Не само злоупотребата обаче е опасна. Редовната консумация на алкохол е тих убиец на мозъчната дейност, както и на дейността на редица други органи и системи в тялото. Изследване, цитирано от healthdigest.com констатира, че не само прекомерната, но и редовната консумация на алкохол в малки количества има вредни влияния върху мозъка, водещи до увреждането на функционалните му нервни клетки. 

5 начина, по които стресът вреди на мозъка

Избягвайте някои видове риба

Рибата е полезна, но някои видове риба съдържат по-големи количества живак в месото си. Той може да е изключително опасен за мозъка, особено ако се консумира редовно. Сред рибите, които е добре да избягвате, е риба тон, риба меч, кралска скумрия. Те съдържат най-големи количества живак. 

Рафинирани прости въглехидрати 

Рафинираните въглехидрати, като бялото брашно например, се намират в твърде много продукти. Това предполага пренасищане на организма с тях, което води до множество здравословни проблеми, сред които са диабет и ранна деменция. 

Какво се случва с мозъка, когато не се храним редовно

Проблемът с преработените и рафинирани въглехидрати е, че те повишават гликемичния индекс, а заедно с него възпаленията в тъканите и риска от диабет. Постоянно повишените стойности на кръвната захар, дори да нямате диабет, създават предпоставки за възпалителни процеси, които предизвикват хронични дегенеративни заболявания, сред които и такива, свързани с мозъка и нервната система. 

Пържени храни 

Пържените храни са много богати на наситени мазнини и трансмазнини. Те са вредни за мозъка. Свързват се и с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, заболявания на черния дроб, висок холестерол. 

Трансмазнините имат силна връзка с болестта на Алцхаймер, според изследвания, публикувано във Food & Nutrition, цитирани от CNN.

https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/52200-uprazhneniia-za-mozaka-s-koito-da-izbistrite-uma-si/
Коментирай
Свободно време