Здраве и красота

Какво се случва, ако ядете хумус всеки ден?

Какви са здравословните ползи от нахута и сусамовия тахан, взети заедно?

06.09.2021г. / 05 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хумусът е чудесна разядка с нахут и тахан, която можете да похапвате с хляб, питка, чипс, като гарнитура към месо или просто намазан на филийка. Приготвя се от сусамов тахан, варен нахут, зехтин или олио и лимонов сок. Всичко се пасира до получаване на гладка паста, която има превъзходен вкус. Може да се овкуси с допълнителни съставки за още по-вълшебен вкус. 

Нахутът и свръхполезните му свойства за организма

Но не само вкусът е нещото, което определя хумуса. Той е и много полезен. Хумусът съдържа изобилие от протеини, полезни мазнини, витамини, минерали. 

Нахутът е бобово растение и като такова той е изключителен източник на растителни протеини. В една чаша варен нахут се съдържат приблизително 10 грама протеини и 10 грама чисти фибри. Това е половината от необходимото количество за възрастен, според healthdigest.com. 

Освен това, в хумуса се съдържат още желязо, фолати, фосфор, витамини от група В, витамин К, цинк, мед, манган, магнезий, холин, селен. 

По-здрави и красиви с помощта на тахан

Според изданието health.com, редовно консумиращите хумус хора имат по-нисък индекс на телесна маса и по-малко мазнини в коремната област. Тези мазнини са сред най-застрашителните предпоставки за сериозни заболявания – сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане. 

Нахутът и сусамовият тахан са с нисък гликемичен индекс. Това прави хумусът подходящ за диабетици, както и за страдащите от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, предиабет. Изследванията, цитирани от сайта, показват, че ако ядете хумус всеки ден, това може да спомогне за контролиране нивата на кръвната захар и подобряване на чувствителността на клетките към инсулина. Това прави ежедневната консумация на хумус добър начин за превенция на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. 

6 лека при запек

Сусамовият тахан е много богат на мед и селен. Медта е важен минерал, с помощта на който се усвоява желязото. Селенът има съществена функция за имунната система. Таханът съдържа много голямо количество полезни протеини, фибри, желязо, цинк, като е и много беден на въглехидрати - около 7,4 г въглехидрати в 100 грама тахан. 

Защо мазнините са важни за нашето тяло

Хумусът съдържа мазнини, тъй като и в сусамовия тахан, и в нахута се съдържат такива. Но те са ненаситени и са от полезните мазнини, на които е добре да наблягате всеки ден без угризения. 

Една лъжица тахан замества калция от млякото

Важно е да се отбележи, че колкото и полезен да е хумусът, той има своята калорийна стойност. Ето защо е важно да внимавате с порциите и да не консумирате прекалено големи количества от него. Достатъчно е да похапвате по една малка порция, за да доставите на организма си всички онези важни вещества, които той съдържа.

Коментирай