Здраве и красота

Рецепти с люти чушки за бърз растеж на косата

Активиращи тоници за спиране на косопада и стимулация на растежа

14.10.2021г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Растежът на косата зависи от много фактори. Най-същественият сред тях е генетиката, хормоните също играят важна роля. Хранителните дефицити са фактор, който може да повлияе негативно на косата, да предизвика косопад и забавен растеж.

Лютите чушки, по-специално сортът халапеньо, имат свойството да стимулират растежа на косата. Халапеньо са сред най-лютите видове чушки. Те имат изключително загряващ ефект. Наличието на капсаицин в състава им – активно вещество, придаващо лютия вкус, има свойството да стимулира растежа на косата. Капсаицинът е по рода си антиоксидант, който се бори с всички вредни процеси в организма, включително в косата.

5 природни стимуланта за бърз растеж на косата

Чушките халапеньо са много богати на витамин А, В6, С, Е, К, фолиева киселина, калий, манган, които са с голямо значение за здравето и косата. Този сорт люти чушки е с изключително високо съдържание на антиоксиданти и диетични фибри, които стимулират растежа, потискат косопада и подхранват косата.

Редовната консумация на люти чушки се свързва с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, храносмилателни проблеми, дори с понижен риск от рак. Лютите чушки могат да са полезни в борбата с вирусните инфекции, защото стимулират имунната система. Те могат да помогнат и в отслабването, защото подпомагат ускоряването на метаболизма чрез повишаване на вътрешната температура.

Как да използвате люти чушки халапеньо за стимулиране растежа на косата?

Методи за бърз растеж на косата

Тинктура с халапеньо и текила

Тази смес тонизира кожата на скалпа, като стимулира космените фоликули да растат по-бързо и да се обновяват. Сместа подобрява кръвообращението в кожата на главата, като по този начин ускорява растежа и изглажда косъма.

Приготвяне:

В купа смесете ¼ чаша текила с 1 чушка халапеньо, ситно и тънко нарязана. Оставете да престои за през нощта. На сутринта прецедете сместа, така тя вече е готова за употреба. Потопете памучен тампон с получения тоник и нанесете върху скалпа. Покрийте целия скалп със сместа. Оставете да действа поне 4 часа или за цяла нощ.

Халапеньо, рициново масло и водка

Рициновото масло е естествен стимулант на растежа. Комбинацията от трите елемента има силен положителен ефект върху спирането на косопада и активирането на растежа. Тоникът има възстановяващ pH-то ефект, повлиява ефективно пърхота и придава блясък на косата.

4 етерични масла за бърз растеж на веждите

Свързани статии

Приготвяне:

Налейте½ чаша водка в купа. Към нея добавете няколко ситно нарязани чушки халапеньо. Покрийте с капак и оставете да престои 3 дни. След това прецедете чушките от течността. Към тинктурата добавете 2 супени лъжици рициново масло и разбъркайте много добре. Прехвърлете в стъклена бутилка. Отново с помощта на памучен тампон нанесете от сместа по целия скалп. Нанасяйте вечер, за да престои през цялата нощ върху скалпа. На сутринта измийте.

Халапеньо, яйце, зехтин, лимон и бренди

Тази смес може да се съхранява в продължение на седмици. Има свойството да подхранва косата, да я стилизира подобно на балсам, да стимулира растежа и да изглажда косъма в дълбочина.

Как да стимулирате растежа на косата?

Приготвяне:

Излейте ¼ чаша бренди в купа. Добавете 1-2 ситно нарязани чушки халапеньо. Добавете 1 супена лъжица студено пресован зехтин към сместа. Добавете жълтъка на яйцето, разбъркайте добре. Изстискайте сока на лимона, добавете и него към сместа. Разбийте много добре с вилица или телена бъркалка. С помощта на памучен тампон нанесете сместа върху скалпа. Оставете да действа половин до един час. Измийте.

Коментирай