Здраве и красота

8 хобита, елиминиращи стреса

За повече релакс

18.10.2021г. / 16 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е динамичен, а стресови ситуации винаги може да има. Как реагираме на тях е определящо за това и как стресът ни влияе. Натрупването на отрицателните емоции нанася редица вреди на физическото и емоционално здраве. Как, освен чрез спорт, можем да противодействаме на стреса? Вижте няколко забавни хобита, освен правене на бижута, фотография и рисуване.

Редете пъзели

Това е чудесно хоби за елиминиране на стреса, което изисква интензивен фокус и добра концентрация. Когато фокусирате мисълта си върху нещо различно от проблемите си, вие намалявате тяхното влияние върху вас. При редене на пъзели, ние използваме и двете половини на мозъка си, а това забавно хоби датира от векове.

Изберете камък и вижте какво е посланието за вас

Слушане на музика

Най-лесният и приятен начин за релакс, но внимавайте каква музика избирате. Когато сме под стрес, сме склонни да слушаме меланхолични песни и мелодии. Изберете нещо по-ведро, а ако разполагате с повече време и желание може да се запишете на музикални курсове и да се научите да свирите на някакъв инструмент.

Намислете си желание и вижте кога ще се сбъдне

Четете/слушайте книги/аудиокниги

Намерете вашето местенце, на което да се настаните удобно и да почетете хубава книга. Може да е в любимото ви кафене, на дивана например. Ако пък сте изморени, има приложения, които предлагат безплатен тест или абонамент за аудиокниги. Отпуснете се и послушайте.

10 неща, които изтощават душата ви и как да промените това

Готварство

Още едно забавно хоби. Дори и да не обичате да готвите, не можете или пък се храните здравословно, винаги има рецепти, които може да приготвите, без да ви е гузно, че след това ще си хапнете. Ароматите, особено на ванилия, канела, спомагат за подобряване на настроението. Не забравяйте, че има кулинарни курсове, видеа в интернет и вдъхновяващи кулинари, които може да следвате.


Оцветявайте

Оцветяването е едно от онези релаксиращи хобита, които ви връщат в детството. Хубавото е, че могат да се намерят книги и за възрастни. Подобно хоби действа и много креативно и могат да ви хрумнат други идеи извън оцветяването, които да реализирате.

Оригами

Релаксиращо хоби, което не изисква кой знае какви ресурси, а в интернет бихте могли да намерите и видеа, с които да се научите да правите красиви форми.

Свързани статии

Учете нов език

Учейки нов език, ние се запознаваме и с нова култура. Едно забавно и полезно хоби, което може да ви вдъхнови да посетите съответната държава, да разберете повече за нейната история, кухня и което отвлича мислите ви от стресовите ситуации.

Градинарство

Създаването на нещо с ръцете ни е просто завладяващо. Без значение къде се намира вашата градина, дали е пред блока, на балкона или просто сте решили да гледате стайни растения, това е едно от най-приятните хобита. Повече за неговите ползи може да прочетете тук.

Снимка: iStock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
zasega az sum s gradinarstvo i s kulinaria ....niamam pove4e vreme za drugi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар