Здраве и красота

5 ползи от ореховото масло

Вкусно и полезно

12.11.2021г. / 05 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В магазинната мрежа се предлагат различни видове масла, с които можем да приготвяме вкусни рецепти. Опитвали ли сте орехово масло? С него може да се овкусяват ястия с месо, риба, салати, сосове, брускети и други. Може да се ползва и за нанасяне върху кожата също като зехтина.

Богато е на важни хранителни елементи, сред които витамини D, K, A, C, желязо, цинк, селен, коензим Q10 и други. Вижте за какво още е полезно маслото.

Подпомага здравето на сърцето

Ореховото масло е с високо съдържание на растителни омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърдечното здраве. Според западни изследвания, омега-3 мастните киселини могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания чрез понижаване на триглицеридите и повишавайки нивата на добрия холестерол HDL, като спомагат за контрола на лошия. Наличието на естествените полифеноли в ореховото масло също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

7 от най-добрите мазнини за готвене

Поддържа гликемичен контрол

Знаем, че за да поддържаме здравословни нива на кръвната захар и инсулина, е важно какви храни консумираме. Според западни изследвания, ореховото може да помогне за контрола на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Учените смятат, че това може да се дължи на високата концентрация на антиоксиданти от полифенолите в маслото, както и на полиненаситените мазнини, за които се смята, че повишават инсулиновата чувствителност.

Грешки, които правим със зехтина

Намалява възпалението

Още една полза от ореховото масло за нашето здраве е, че консумацията му може да помогне за намаляване на хроничното възпаление, за което учените смятат, че допринася за развитието на сърдечносъдови заболявания, рак и възпалителни кожни състояния като псориазис. Именно омега-3 мастните киселини заедно с полифенолите в маслото, помагат за намаляване на тези възпалителни процеси.

Как орехите правят кожата по-красива и здрава

Намалява признаците на стареене

Маслото от орех забавя стареенето, като помага за намаляване появата на бръчки, фини линии, поддържа кожата свежа, подхранена. Съдържанието на витамини от групата В в маслото ни помага да намалим риска от преждевременно стареене.

Свързани статии

Благодарение на тях се намалява вредното влияние на стреса, свободните радикали. Не бива да забравяме, че орехите са богати на витамин Е – антиоксидант, който е отличен за общото ни здраве, както и за доброто състояние на нашата кожа.

За по-малко тъмни кръгове под очите

Стрес, недоспиване, нездравословно хранене са само част от причините за появата на тъмни кръгове под очите. Хубавото е, че ореховото масло помага за подобряване на вида на кожата в околоочната зона, не само когато го консумираме, но и когато се прилага локално с лек масаж. То възвръща блясъка ѝ, изсветлява кожата, намалява подпухването.

Коментирай