Здраве и красота

5 ползи за здравето от чая от канела

Как да си го приготвите

17.11.2021г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е прекрасна подправка с леко сладък и същевременно пикантен вкус. Тя е известна със свойството си да контролира кръвната захар, заради което присъства в редица добавки в помощ на контрола на диабета. Тя е и мощен антиоксидант, който противодейства на възпаленията в тъканите и участва в превенцията на множество хронични заболявания. Можете да я добавяте към капучиното си, към кафето си, към различни печива, смутита. А можете и да я приготвяте под формата на чай.

7 причини канелата да е суперподправка!

Чаят от канела има изключително мощни ползи за здравето. Според Тара Колман, нутриционист, цитирана от realsimple.com, чаят от канела заслужава специално място в ежедневната ви рутина заради множеството полезни свойства, които притежава.

Как да си направите чай от канела?

За да извлечете всички активни съставки и полезни вещества от канелата, можете да си направите отвара с нея, като оставите една канелена пръчка да ври в 1 чаша вода в продължение на 15 минути. След това прецеждате течността и ѝ се наслаждавате. Можете да добавите резен пресен лимон и малко мед, за да подсладите напитката си и да ѝ прибавите още здравословни вещества.

Защо домашно приготвеният чай от канела е толкова полезен за здравето?

1. Пълен е с антиоксиданти

Антиоксидантите са веществата, които се борят със свободните радикали и неутрализират тяхното действие. Те са и едни от най-ценните помощници в борбата с възпаленията – предпоставка за хронични и дегенеративни заболявания. В чая от канела се съдържат полифеноли, които са вид антиоксиданти. Те защитават клетките от увреждания, причинени от свободните радикали. Могат да бъдат полезни в превенцията на различни заболявания.

Канелата и многобройните ѝ ползи за здравето

2. Помага за потискане на възпалението

Канелата е мощно противовъзпалително средство. Пиенето на чай от канела може да подпомогне потискането на общото възпаление в тъканите и в тялото, като това намалява риска от различни опасни заболявания. Това свойство канелата дължи на фенолните съединения в състава си. Свойствата им се доказват от проучвания, публикувани в Journal of АОАС, цитирани от realsimple.com.

Снимка: iStock

Коментирай