Здраве и красота

5 причини да практикувате пилатес

Какви са ползите за здравето от този метод

21.11.2021г. / 06 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пилатес е смесица от йога, силови тренировки, упражнения за изграждане на мускулатура, гъвкавост и мобилност. Тази двигателна активност има ниско въздействие, което означава, че не оказва силен натиск върху скелета и ставите, което я прави подходяща в предпазването от травми. Същевременно обаче пилатес е изключително ефективен начин за изграждане на мускулите, уголемяването на обема им, разширяване обхвата на ставите, тонизиране на мускулите чрез изключително прецизни, бавни и повтарящи се движения.

Пилатес упражнения за стягане на ядрото на тялото

Пилатес има много предимства. Ето някои от тях, заради които си заслужава да опитате.

1. Пилатес е фитнес за цялото тяло.

Пилатес развива цялостно мускулатурата. Той е подходящ и за жени, и за мъже. В повечето случаи не са необходими допълнителни екипировки и оборудване. Можете да разчитате на собственото си тегло, за да изпълните упражненията. Ако искате повече предизвикателства или развитие, напредък на постиженията ви, допълнете с тежести, ластици или фитнес топка. Възможностите са много. Пилатес тренира гъвкавостта, правилната стойка, съсредоточава се върху всяка част от тялото.

2. Пилатес е за всички.

Всеки може да практикува пилатес. Това е така, защото тази система от упражнения е щадяща за ставите. При нея няма скачане и опасни непремерени движения, които могат да предизвикат травми. Пилатес е подходящ за хора, които се възстановяват след травми и операции. Той допринася за възстановяването на тялото и правилното изграждане на мускулатура и гъвкавост.

Как пилатес подобрява сексуалния ви живот?

3. Пилатес извайва оформени и силни мускули.

Изграждането на тонизирани и силни мускули е една от главните цели на пилатес. Колкото по-дълги и силни са мускулните влакна, толкова по-функционална форма имате, така че да се справяте с всяко движение и предизвикателство в ежедневието.

Един от начините, по които пилатес създава дълги и силни мускули е, чрез използване на вид мускулна контракция, наречена ексцентрична контракция. При нея се случва така, че мускулът удължава своята площ под напрежение по време на изпълнението на различните упражнения.

Кой спорт е подходящ за вашата зодия

Свързани статии

При пилатес упражненията често изискват от трениращия да противостои на гравитацията, на собственото си тегло или на друг вид съпротива, докато изпълнява дадено упражнение. Това контролирано движение създава удължаване на мускулите и изгражда тяхната сила и издръжливост.

4. Пилатес повишава гъвкавостта.

Методът пилатес е разработен за безопасно удължаване на мускулите и увеличаване на обхвата им на движение, както и този на ставите. Разтягането на мускулите, сухожилията и ставите е неизменна част от тренировките по пилатес. Пози от йога също присъстват в пилатес, което развива гъвкавостта и мобилността.

Въздушна йога – новата любима активност на жените

5. Пилатес подобрява стойката.

Добрата стойка е от изключително важно значение за цялото тяло, за поддържането на здраво ядро с балансиран център на тежестта. Стойката е важна и за гръбнака, ставите, костите. Важна е и за правилните функции на органите. Пилатес развива правилната стойка чрез упражненията, включени в програмите, тъй като те са насочени към цялото тяло и са в хармония с всяка извивка на гръбнака и тялото.

Коментирай