Здраве и красота

Антистареещи храни, които ще хапваме повече през 2022

За по-малко бръчки

26.11.2021г. / 14 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В края на всяка година си поставяме нови цели, които да следваме през следващата, като това да се грижим по-добре за своето тяло е една от тях. За 2022 година ще си запишем да спортуваме повече, независимо от обстоятелствата. Да загърбим миналото, стреса и да наблегнем в менюто си на храни, които действат антистареещо на тялото и кожата ни. Кои ще ни помогнат да забавим появата на бръчки, вижте в следващите редове.

Сини боровинки – Те се считат за суперхрана. Боровинките са изключително богати на антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със свободните радикали, което може да доведе до забавяне на стареенето не само на кожата, а като цяло.

Зелен чай – Ако все още не сте го добавили към вашите напитки, то през 2022 не се колебайте да го направите. Полезни съединения в него, като антиоксиданти и фитохимикали, могат да намалят възпалението в тялото, което причинява ускорено стареене на организма и увреждане на клетките.

10 съставки, които се борят с бръчките и стареенето на кожата

Черен шоколад – Ако е с високо съдържание на какао, черният шоколад е богат на повече антиоксиданти и по-малко захар. Чудесен заместител на обичайните десерти, за които знаем, че вредят на здравето и красотата на кожата.

Ананас – Вкусният тропически плод е отличен източник на витамин С, който е необходим за производството на колаген – протеин, който поддържа структурата на кожата. Освен това ананасът спомага за изгарянето на излишните калории.

5 изненадващи причини за поява на бръчки

Куркума – Спомага за намаляване на възпаленията в тялото, което пък може да намали проявлението на различни дерматологични кожни състояния, като по този начин подправката се превръща в храна против стареене.

Тиква – Тя дължи своя красив цвят на бета-каротина, който е мощен антиоксидант, който се превръща в тялото ни във витамин А. Витаминът спомага за овлажняването на кожата, но също така и забавя появата на бръчки. Тиквата е богата и на витамин С, който също насърчава младостта ни.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Мед от манука – Медът от манука спомага за намаляване на възпалението, което помага за предотвратяване на стареенето чрез намаляване на образуването на възпалителни цитокини. Този вид мед е чудесен заместител на бялата захар, но е подходящ и за домашни маски за лице.

Орехи – Друга суперхрана за нашата кожа през 2022. Те са растителен източник на омега-3 мастни киселини, витамин Е. Консумацията на орехи намалява появата на бръчки, тъмни кръгове под очите, овлажнява кожата отвътре навън.

Свързани статии

Чушки – Червени, жълти, зелени, те са чудесен източник на антиоксиданти като каротеноиди, които помагат за борба със стареенето, намалявайки увреждането на кожата, причинено от слънцето, околната среда, заболявания, тютюнопушене и консумация на алкохол.

Ленено семе – Знаем, че хидратацията е от ключово значение за забавяне появата на бръчки и поддържането на кожата ни еластична и за по-дълго време млада. Според западно проучване, консумацията на ленено семе може да подобри значително състоянието на кожата, правейки я по-красива.

Снимка: iStock

Коментирай