Здраве и красота

Храни, които помагат да се концентрирате (галерия)

Ценни за мозъка и функциите на нервната система

14.06.2021г. / 12 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хранителните ни навици могат да повлияят върху процесите на концентрацията, умствената работа, паметта и цялостното състояние на мозъка. С правилните полезни храни за мозъка можем да подобрим концентрацията си през деня, да останем по-бдителни и да накараме паметта ни да бъде по-услужлива.

За да функционира добре, мозъкът се нуждае от балансиран прием на въглехидрати, протеини и полезни мазнини. Някои хранителни режими за отслабване изключват въглехидратите, което обаче има силно негативен ефект за мозъка, от което страдат и възможностите ви за концентрация и извършване на нормалните ежедневни дейности.

Мазнините и протеините са другите изключително важни хранителни макроелементи, от които мозъкът има нужда за своите процеси и функции. Ако наблягате основно или изцяло на растителна храна, бедна на полезните омега-3 и 6 мастни киселини, както и ценните чисти протеини – основна градивна единица на всяка тъкан, мозъкът страда.

За да подобрите концентрацията си и за да стимулирате мозъчната дейност, вижте кои са най-добрите храни за тази цел, които да включвате ежедневно в храненето.

Вижте тези храни в галерията тук.

Коментирай