Здраве и красота

Моринга – билка с много ползи за здравето

Свойства на растението, които оказват положително влияние върху здравето

19.12.2021г. / 05 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Моринга е растение, билка с много качества, от които тялото ни може да се възползва. Родината на моринга е Индия. В традиционната индийска медицина се използват листата, цветовете, семената и корените на растението за различни лечебни цели и то от векове, според Medical News Today. Смята се, че морингата има свойството да облекчава запек, да влияе положително при диабет, да намалява оксидативния стрес и възпаленията, понижавайки риска от рак, да облекчава различни инфекции, хронични заболявания и други.

Лечебните свойства на маслото от чаено дърво

Според WebMD, листата на морингата имат до 7 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Това означава, че включването на моринга към храненето ви може да подобри приема на витамин С, особено нужен в сезона на грипа и вирусните инфекции. Впечатляващо е и богатото наличие на калий в моринга – по-голямо от това в смятаните за първенци по наличие на този минерал – бананите.

Как да включите моринга към храненето си?

Може би се чудите как да включите полезната и здравословна билка към менюто си. Има много начини да направите това. Листата на морингата могат да се използват като добавка към супи или при варене на различни ястия. След това се изваждат цели. Могат да се използват както пресни, така и сушени листа от моринга. Може също да се стрият на прах и да се използват като подправка.

Лечебните свойства на аронията

Семената на моринга могат да се накисват в гореща вода, да се добавят към кърито ви или да се използват за овкусяване на супи, бульони.

Маслото от моринга е част от състава на лекарствени продукти без рецепта, козметични продукти, добавки, заради прекрасните си свойства. Извлича се от семената на моринга и може да се използва и за готвене.

Морингата е много хранителна. Освен големи количества витамин С, тя съдържа още протеини, витамин В6, желязо, витамин В2, витамин А, магнезий.

Свързани статии

Пълна е с антиоксиданти, които се борят с възпаленията, стареенето на клетките, оксидативния стрес, предпазват от стареене и рак.

Моринга може да подпомогне поддържането на стабилни нива на глюкоза в кръвта. Това има благоприятен ефект в контрола на диабета и чувствителността на клетките към инсулина.

Подправки с мощни противовъзпалителни свойства

Моринга може да потисне възпаленията. Благодарение на антиоксидантите в състава си тя има силен противовъзпалителен ефект, предпазва тъканите и намалява риска от хронични заболявания, според healthline.com.

Може да понижи холестерола. Моринга оказва положителен ефект за сърдечносъдовата система, като добавянето ѝ към храната оказва благотворно влияние върху липидния профил.

Коментирай