Здраве и красота

Наистина ли жените остаряват по-бързо от мъжете?

Различията в стареенето при мъжете и жените

21.12.2021г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма жена, която в даден момент от живота си да не е завидяла на мъжете, че на средна възраст много често изглеждат по-млади. Дали това наистина е така? Остаряват ли жените по-бързо от мъжете?

9 признака, че тялото ви старее по-бързо от вас самите

Съществуват множество биологични различия между мъжете и жените. Те засягат всички нас в даден момент от живота, както и в различни аспекти. Неслучайно има шеги за това, че мъжете и жените са от различни планети. Възприемането на живота е различно при мъжете и жените. Гледните ни точки обикновено се различават. Много по-често мъжете боледуват от животозастрашаващи заболявания. Тяхната продължителност на живота е и по-кратка от тази на жените.

И все пак, скоростта на остаряване зависи от много фактори. И мъжете, и жените остаряват в зависимост от генетичните си особености, начина на живот, храненето, околната среда, от значение е и расата.

Една от теориите, според която жените живеят средно с около 4 години повече от мъжете, е заради женската склонност за проследяване на здравословното състояние и провеждане на редовни профилактични прегледи за разлика от мъжете. От друга страна, според изследване, цитирано от BBC, мъжете са по-склонни да работят по-тежък и стресов труд, което намалява продължителността на живота.

Признаци, че тялото ви остарява по-бързо за възрастта ви

Начинът на живот, стресът и средата, в която живеем неминуемо се отразяват върху процесите на стареене и продължителността на живота, но все пак има и биологични фактори, които оказват своето огромно влияние.

Съществуват забележителни полови различия при стареенето. Тези специфики се усещат през целия ни живот, но са особено осезаеми в средната възраст или над 50 години. Това, че жените живеят по-дълго не означава обаче, че задължително изглеждат по-млади, дори напротив. В много случаи видимите признаци на стареене прогресират еднакво при мъжете и при жените, докато при дамите не настъпи менопаузата. Тогава сякаш стареенето се ускорява, докато при мъжете остава с постоянно поетапно темпо.

4 типа стареене на кожата

Това се дължи на хормоналните различия между мъжете и жените. При настъпването на менопаузата при жените нивата на естроген намаляват. Това повлиява негативно колагена в кожата. Неговите количества в организма значително намаляват, което кара кожата да повяхва по-бързо, отколкото при мъжете. В този смисъл, мъжете и жените остаряват по сходен начин до приблизително 50-годишна възраст. В тази възраст осезаемото и видимо стареене при жените настъпва по-бързо заради хормоналните колебания.

5 прости правила срещу стареенето

Остаряването и стареенето на кожата са неизбежни, разбира се, но има някои неща, които можете да направите, за да забавите и отложите във времето този неизбежен момент. Спортуването, пълноценното и здравословно хранене, намаляването на стреса доколкото е възможно, ограничаването или премахването на вредните навици, като пушене и консумация на алкохол са все практики за здраве и младост, които ще ви помогнат да забавите видимото стареене.

Коментирай
Здраве и красота