Здраве и красота

5 начина да бъдете по-мотивирани за спорт и здравословно хранене

Бъдете гъвкави, а не твърде строги към себе си

11.01.2022г. / 11 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кое е онова нещо, което обикновено ни държи надалеч от здравословното хранене и спорта? Липсата на мотивация! Липсата на такава се изразява в мързел, лакомия, куп оправдания да не се грижим добре за духа и тялото си. Може би си мислите, че тези, които се хранят балансирано и спортуват не се чувстват демотивирани понякога. Но всъщност и те имат онези моменти, в които са готови да се откажат от всичко. Ако сте от тях или искате да започнете да спортувате и да се храните по-разумно, вижте как да се мотивирате за спорт.

Направете тренировката забавна

Много хора, които не спортуват се оправдават с това, че не им е забавна дадена спортна активност. Има всякакви тренировки, които може да пробвате, като зумба, карането на колело, бягане на пътека или на открито, други динамични гимнастики, фитнес, водна аеробика и други. Колкото повече не ви допада една активност, толкова повече се отдалечавате от спорта, но не забравяйте, че имате избор.

10 начина да отслабнете без тренировки

Мотивирайте се, като следите напредъка си

Хубаво е да си водите нещо като дневник, особено ако се стремите към това да сваляте излишни килограми, измервате талията си, ханша, бедрата, гръдната обиколка. Може да си записвате и полезна информация в този дневник, като най-добри плодове за след спорт, подходящи храни и напитки преди и след тренировка и всякакви такива подобни неща.

4 ползи от захарния детокс

Всичко, което ви кара да се грижите по-добре за вашето тяло и дух. Ако пък сте от тези, които са по-активни в социалните мрежи, може да споделяте снимки от напредъка ви, да следвате страници за спорт и тренировки, които да ви мотивират.

Поставете си цели, но нека бъдат реалистични

Преди да започнете да спортувате и да се храните здравословно, е добре да си поставите цели за допълнителна мотивация. Една от най-често срещаните грешки е да си поставим цели, които са трудни за постигане, например да свалите 10 кг за 2 седмици или 1 месец. Може и да успеете, но с цената на много стрес, а може и да не се справите и това да ви откаже от спорта.

Затова си поставяйте реалистични цели. Например, че след 2 месеца спорт и хранене ще изглеждате по-добре в любимите ви дънки, ще подобрите представянето си във фитнес тренировките.

Бъдете постоянни, но не се стресирайте, че времето тече, а вие не напредвате. Това вреди, понякога тялото има нужда от време за адаптиране, има период на задържане на килограми. Просто се грижете добре за вашето тяло и се забавлявайте чрез спорт.

Малките прегрешения

Има разнообразни здравословни режими на хранене, които позволяват приготвянето на вкусни десерти с полезни съставки. Все пак, понякога се случва да се изкушим и да хапнем любимата ни калорична торта или пица. Чувстваме се гузно и си казваме, че няма смисъл да продължаваме, защото сме изяли нещо калорично. Напротив. Има едно правило 80:20, според което днес например, ако 80 процента от менюто ви е със здравословно хранене, 20 процента може да си позволите онова бягство с 2-3 бонбона например.

Свързани статии

Утре продължавате да се храните с вкусни и полезни храни, без калорични десерти. Според експерти, такива малки награди, дори ни мотивират да се грижим по-добре за себе си. И все пак, не прекалявайте с наградите.

Бъдете гъвкави, а не твърде строги към себе си

Ако сте си поставили цели, с които например искате да сваляте килограми, да извайвате фигура, знаете, че невинаги ще може да ги изпълнявате. Може днес да сте уморени, да имате покана за театър или друго нещо, което да ви попречи да спортувате. Не се наказвайте, не се винете за това. Бъдете гъвкави и просто преместете тренировката си за друг ден, а може би просто се нуждаете от 1 ден повече почивка и това е нормално.

Коментирай