Здраве и красота

5 ужасни и нездравословни причини да започнете диета

Не са добра идея и мотивация за отслабване

06.01.2022г. / 08 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

3. „Искам да съм по-щастлив/а.“

Ако не се чувствате добре в кожата, отслабването няма да ви направи задължително щастливи. Това не е особено добра причина да започнете диета. Мотивацията ви е добре да включва желание за подобряване на здравословното състояние в дългосрочен план. Краткосрочните диети водят до йо-йо ефект и още повече разочарования, а дори здравословни проблеми. Ако наистина искате да изглеждате и да се чувствате добре, променете начина си на хранене и живот всеки ден. Бавно, но сигурно, това ще ви помогне да се чувствате цялостно по-добре, а и ще си личи отвън.

Можете ли да контролирате в коя част от тялото да отслабнете?

4. „Искам да съм здрав/а.“

Звучи като добра причина да започнете диета, но помислете добре за честния, истинския отговор, който си давате на този въпрос. Ако целта ви е просто да се вталите по най-бързия начин след празниците, това няма да ви помогне за подобряване на здравословното състояние в дългосрочен план. Но ако наистина целта ви е да сте по-здрави, просто изключете всички вредни храни, които консумирате. Яжте повече естествени продукти, като плодове, зеленчуци, месо, яйца, млечни, ядки, семена и ще видите, че тялото ви ще ви се отблагодари.

Кои са двата метода за отслабване, които е опасно да смесвате?

5. „Искам да се движа по-лесно.“

Големината на тялото наистина има значение за нормалното движение. Колкото повече е наднорменото тегло, толкова по-трудно става движението на тялото в пространството. Ограничението на ставите и натоварването в тях става осезаемо. Човек се задъхва, поти се повече, затруднява се в изпълнението на малки ежедневни задачи.

Само с диета обаче постигането на добри резултати във възможностите за движение на тялото не могат да се постигнат. Свалянето на килограми предполага и загуба на мускулна маса, а тя е от съществено значение за добрата двигателна способност на тялото. Ето защо е важно да си обещаете не само да отслабнете и да спазвате диета, но и да се движите.

Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

Редовните тренировки подобряват вида на фигурата, структурата на тялото, развиват мускулатурата, а стегнатите мускули правят външния вид по-привлекателен и красив. В допълнение ще се движите все по-лесно и енергично с всеки изминал ден.

Коментирай