Здраве и красота

Алтернативни употреби на дезинфектанта за ръце

За какво още можем да го използваме

12.01.2022г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дезинфектантът за ръце стана едно от най-популярните пособия, присъстващо във всяка чанта и всеки джоб. Той е най-добрият начин да дезинфекцираме ръцете си, когато нямаме достъп до топла вода и сапун. Когато сме навън и имаме нужда да премахнем бактериите и вирусите от ръцете си, дезинфектантите са най-доброто средство за тази цел. От началото на пандемията те се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни.

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Ефективните дезинфектанти трябва да съдържат над 60% алкохол. Колкото по-висока е концентрацията му, толкова по-добър е ефектът му в убиването на вредните микроорганизми, потенциално причиняващи инфекции и болести. Повечето допуснати на пазара дезинфектанти са одобрени за производство и задължително трябва да съдържат концентрация на етанол или изопропанол над 60%.

И тъй като високите концентрации на алкохол в дезинфектантите могат да са достатъчно ефикасни, за да убият потенциално опасни микроби, те могат да се използват успешно не само върху кожата на ръцете, но и за други цели.

За какво още можете да използвате дезинфектант за ръце? Какви са полезните му алтернативни употреби?

6 признака, че трябва да смените дезинфектанта за ръце веднага

Дезинфектантът може да се използва за почистване с домакински цели. Той може да почиства успешно стъклени повърхности, без да оставя петна. Можете да го използвате върху прозорци, телефони, екрани и други стъклени повърхности, по които се задържат бактерии и вируси. Колкото по-висока е концентрацията му, толкова по-добре.

Гледайте все пак дезинфектантът да не е с прекалено много примеси, като аромати и други етерични масла например, защото те ще оставят петна по повърхностите.

Какво се случва с тялото, ако ползвате дезинфектант всеки ден?

Свързани статии

Можете да използвате дезинфектант и за почистване вкъщи. Те са чудесни за премахване на петна от повърхности и текстил. Можете да третирате петна от внезапно разлято кафе върху риза или блуза. Ако нямате нищо друго подръка, излейте малко дезинфектант върху петното и изчакайте да подейства. След това изперете. Петното ще излезе много лесно. Дезинфектант може да се използва и при мазни петна.

Дезинфектантите за ръце могат да ви помогнат и да се освежите, когато нямате дезодорант подръка и сте в крачка. Приложете малко количество от него върху подмишниците си. Дезинфектантът ще убие бактериите в тази зона, които в повечето случаи предизвикват лоша миризма. И тъй като дезинфектантите са дерматологично тествани и одобрени за приложение върху кожата, не би трябвало да имате проблем с тях.

Защо честата употреба на дезинфектант за ръце е опасна?

И все пак тествайте предварително върху малка зона от кожата, за да се уверите, че няма да предизвика дразнене. Не се препоръчва като заместител на дезодорантите за ежедневна употреба.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време