Здраве и красота

Храни, които да ядете, когато сте болни (галерия)

Помагат за по-бързо оздравяване

14.01.2022г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

При настинка, грип или вирусна инфекция тялото ни отслабва, защото имунната система се бори с атаката на тези патогени, причиняващи заболявания. Организмът в такива моменти се нуждае от повече витамини, минерали, антиоксиданти, които да помогнат на имунната система да се пребори по-бързо.

Когато имунната система се бори с инфекциите, тя освобождава малки протеини, наречени цитокини, които имат за задача да се справят с елиминирането на вируса, причинил атаката. Те са важни за борбата, която имунната система води, но от друга страна изискват много енергия и ресурс, което понижава апетита и води до цялостно изтощение, умора, липса на енергия.

Свързани статии

Храносмилането и метаболизирането на храната също е нещо, което изисква енергия от организма. Ето защо, ако ядете тежки, мазни, вредни храни, това ще донесе още повече изтощение на тялото. Вместо това има някои храни, които не само не изискват толкова енергия за обработка, но и повишават енергията, доставят ценни хранителни вещества и подпомагат имунната система.

Кои са храните, които е добре да ядете, когато сте болни?

Вижте ги в галерията тук.

Коментирай