Здраве и красота

Масло от тиквени семки за млада кожа

За по-малко бръчки и повече красота

05.02.2022г. / 05 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за доброто здраве и красотата все повече обръщаме внимание на това какво консумираме и какво прилагаме върху кожата си. Обичаме да добавяме вкусни и полезни масла към ястията си, но и домашни грижи за кожата на лицето и тялото. Какво ще кажете за масло от тиквено семе? То е подходящо като добавка към салати, ястия, има богат ядков вкус, но също така е чудесна грижа и за кожата. Повече за общите му ползи за здравето може да прочетете тук, а в следващите редове ще видите как прави кожата по-красива.

15 начина да ползвате кокосово масло за повече красота

Богато е на антиоксиданти, като витамини А, Е, селен.

Те намаляват вредите, които свободните радикали нанасят. Също така забавят стареенето на кожата и намаляват появата на бръчки, правят кожата по-стегната.

Мастните киселини в маслото от тиквени семки помагат за подхранването на кожата без значение дали е по-мазна или суха. При мазните кожи маслото от тиквени семки спомага и за контрола на себума, като в същото време кожата е добре овлажнена.

Какви мастни киселини съдържа маслото? Това са:

  • Стеаринова киселина;
  • Палмитинова киселина;
  • Олеинова киселина;
  • Линолова киселина;
  • Алфа-линолова киселина;
  • Арахидна киселина;
  • Гадолеинова киселина;
  • Бехенова киселина;
  • Палмитолеинова киселина.

Какво още съдържа маслото от тиквени семки?

Бета-каротин (витамин А) – каротеноидите са едни от най-добрите неща за кожата и изследвания показват, че помагат в борбата с уврежданията, които могат да доведат до рак на кожата.

Цинк и витамин С – Подобряват тена на кожата и намаляват риска от появата на пъпки.

4 етерични масла, които да ползвате след 30

Масло от тиквено семе и акне

Ако кожата ви е склонна към образуването на пъпки и акне, тогава маслото от тиквени семки може и да ви бъде от полза. Западни изследвания показват, че маслото от тиквени семки е наистина ефективно за предотвратяване на появата на акне.

Свързани статии

Как може да ползвате това масло в грижа за кожата?

Маслото от тиквено семе е чудесно за премахване на замърсяванията от грим. Може да го комбинирате с други базови масла като кокосово масло например като подхранваща терапия за кожа.

Ето и една примерна маска за лице забавяща стареенето на кожата.

В купичка комбинирайте 1 ч. л. масло от тиквени семки с 1 ч. л. мед и 1 капсула витамин Е или 2-3 капки, ако ползвате течен такъв. Ако нямате наличен витамин Е, може да добавите зехтин или да приготвите маската само с мед и маслото от тиквено семе. Нанесете тази грижа върху чиста и суха кожа и след 15 минути изплакнете с хладка вода. Ако е необходимо завършете този ритуал с подходящ крем за лице.

Коментирай