Здраве и красота

Най-голямата грешка, която правите с шампоаните против пърхот

Замисляли ли сте се как точно ги прилагате върху косата?

29.01.2022г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е едно от най-честите кожни смущения, които тормозят милиони хора по света. Той причинява не само неприятните и смущаващи снежинки по раменете, но може да предизвика силен сърбеж, лющене, раздразнение, понякога дори болка, зачервяване по кожата на главата, което да се разпространи по слепоочията.

Натурални методи за лечение на пърхот

Най-честата причина за появата на пърхот са гъбичките и бактериите. При повече от половината от страдащите от пърхот хора се установяват гъбични микроорганизми, според проучване от 2019 година, цитирано от healthdigest.com.

Най-ефективният начин да се справите с пърхота е да използвате специализиран шампоан против пърхот, преди всичко медицински. Съставките в тези шампоани са противогъбични и антибактериални. Често съдържат циклоспорикс, салицилова киселина, катрани, кетоконазол и други. Те унищожават гъбичките по кожата, намаляват лющенето, сърбежа, зачервяването и раздразнението, пише healthline.com.

Чести грешки при лечението на пърхот

Лошото при употребата на шампоани против пърхот е, че те изсушават косата екстремно много. Неслучайно след дълготрайна или честа употреба на шампоан против пърхот косата ви става суха, накъсана, начупена, изтощена и с цъфтящи краища.

Всички тези странични ефекти се случват, защото вероятно използвате шампоаните против пърхот по грешния начин.

Коя е грешката, която почти всички допускат в употребата на шампоан против пърхот?

Вероятно всеки третира шампоана против пърхот като обикновен шампоан, тоест използва го като стандартен шампоан, който нанася по цялата си коса, разтрива, търка и след това изплаква. Ето тук е грешката в употребата на този тип специализирани шампоани. Това е и грешката, която предизвиква това екстремно пресушаване на косата.

Витамини и минерали, които могат да помогнат при пърхот

Как е правилно да използвате шампоаните против пърхот?

Тъй като съставките в шампоана против пърхот са предназначени за скалпа, където се развиват гъбичките и бактерии, причиняващи пърхот, продуктът трябва да се прилага именно там. В никакъв случай не го разнасяйте по дължината на косъма. По повърхността на самия косъм няма нито гъбички, нито пърхот. Той идва от скалпа. Ето защо целта ви е той.

Нанасяйте шампоана против пърхот само на скалпа. Масажирайте леко кожата на главата. Оставете да подейства няколко минути, след това изплакнете.

Останалата част от косата си измийте с обикновен шампоан, който ползвате стандартно и който е подбран според нуждите на вашата коса.

Как да се преборим с честите появи на пърхот?

Ако използвате шампоана против пърхот правилно и не го разнасяте по цялата дължина на косъма, няма да имате проблеми със сухата и изтощена коса. Още по-лошо става, когато нанесете шампоана против пърхот по цялата коса и изчакате няколко минути да подейства. Това прави косата още по-уязвима и дехидратирана.

Коментирай