Здраве и красота

Грешки, които влошават настинката и вирусната инфекция

Какво да не правите, за да не пречите на имунната система

15.02.2022г. / 16 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вирусните инфекции, настинки, грип, коронавирусна инфекция са само част от атаките, които причиняват щети на имунната система и организма. Те са част от живота ни и трудно можем да се предпазим изцяло. Когато се разболеем обаче, има някои неща, които със сигурност не трябва да правим, защото така влошаваме симптомите и правим оздравяването по-трудно и бавно.

4 начина да ползвате чесън при настинки и грип

Кои са грешките, които не трябва да допускате, когато сте болни?

Не спирате да тренирате

Една от най-честите грешки, които много хора правят, е да не спират да тренират, защото се чувстват не толкова зле, имат енергия и смятат, че това ще подобри съпротивителните им сили. Всъщност се случва тъкмо обратното. Когато имате вирусна инфекция, макар и лека, организмът се нуждае от почивка. Ако не спрете да спортувате, това изтощава имунната система допълнително, като прави настинката по-лоша.

Не спите достатъчно

Едно от най-важните неща за бързо оздравяване и по-лесно справяне с настинката и вирусната инфекция, е добрият сън. Ако не спите достатъчно, това се отразява негативно на имунните защити и способностите на тялото да преодолее инфекцията. Нужно е да си осигурите колкото се може по-дълъг и дълбок сън, за да може да се справите по-бързо с настинката.

13 билки и подправки при настинки и грип

Не спирате да пиете алкохол

Щом не се чувствате толкова зле си казвате – какво пък, ще изпия чаша вино, няма да навреди. Алкохолът всъщност може да влоши настинката и вирусната инфекция. Той директно потиска имунната система и я прави по-слаба, неспособна да работи на пълен капацитет, според realsimple.com. В допълнение алкохолът пречи на съня, което прави нещата още по-лоши.

Високи нива на стрес

Стресът трябва да се потиска постоянно. Той е навсякъде около нас в ежедневието ни, затова влиянието му трябва да се контролира с практики, които му противодействат. За да сме здрави, стресът трябва да се бори непрекъснато. Това важи с още по-голяма сила, когато сте болни. Високите неконтролирани нива на стрес отслабват имунитета още повече и правят оздравяването истинско предизвикателство за имунната система. За да намалите влиянието му върху организма, гледайте филми, слушайте музика, медитирайте, използвайте различни техники за дълбоко дишане, четете хубава книга. Правете всичко, което ви носи наслада, когато сте вкъщи, за да намалите стреса.

Чайове за настинки и грип, помагащи при кашлица и хрема

Прекалявате с капките за нос

Запушеният нос е ужасен проблем. Той може да направи дните и нощите невъзможни. Ето защо много хора посягат към отпушващите средства, най-вече капките за нос. С тях обаче не трябва да се прекалява, колкото и примамливо да е това. Капките за нос пресушават лигавицата на носа, като я правят още по-податлива на инфекцията. Ефектът от капките често е моментен, като след това се получава още по-непреодолимо запушване.

Методи за по-бързо справяне с вирусите и настинките

Не пиете достатъчно течности

Дехидратацията може да влоши симптомите при настинка и грип. Пиенето на достатъчно течности е от решаващо значение за оздравителните процеси в организма. Течностите подобряват способността на организма да образува секрети, освен това играе съществена роля в освобождаването на блокирания нос. Овлажняването е важно и за раздразненото и болезнено гърло. Течностите спомагат за извеждането на токсините от организма.

Коментирай