Здраве и красота

Как да забавим стареенето на тялото

Консумирайте повече растителна храна

25.02.2022г. / 13 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Казват, че възрастта е само едно число. И това е съвсем вярно. Западни изследвания показват, че хората на една и съща хронологична възраст може да имат различна биологична възраст. Има фактори, различни от генетиката, могат да повлияят на скоростта на стареене на нашето тяло, но има и такива, които могат да ни помогнат да забавим стареенето. Вижте някои от тях.

Редовна спортна активност

Спортът е най-добрият начин да забавите стареенето и да бъдете в чудесна форма. Според проучване, публикувано в Aging Cell, хората, които тренират редовно през целия си живот, поддържат добра мускулна маса, стабилни нива на холестерол, кръвна захар и добра функция на имунната система.

Аеробните упражнения – всяка физическа активност, която ускорява дишането и сърдечния ритъм, подобрява здравето на сърцето, докато упражненията за баланс и сила, поддържат здравината на костите, намаляват болката при артрит и намаляват риска от падане, споделят учените. Не на последно място, физическата активност може да намали тревожността и риска от депресия, както и ни помага да поддържаме добра когнитивна функция.

6 вредни навика, които влошават психичното здраве

Консумирайте повече растителна храна

Наблягането на консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравословното стареене чрез осигуряване на важни хранителни вещества за здравето на мозъка и тялото, смятат учени.

Средиземноморската диета, която включва някои животински продукти също е чудесен пример за меню, което помага да поддържаме по-ниски нива на холестерола и триглицеридите, както и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

5 скрити признака на стрес

Осигурете си достатъчно протеини

Проучванията показват, че протеинът е особено важен за поддържането на мускулната маса, която намалява с напредване на възрастта. Полезни храни, които са богати на протеини са ядките, киселото мляко, сирене, боб, риба, леща, пуешко месо и други.

Свързани статии

Достатъчно витамин D

Слънчевият витамин, както го наричат, ни помага да поддържаме костите си здрави, а също така може да помогне за предпазване от свързани с възрастта състояния като сърдечни заболявания и рак. Според проучване, достатъчните количества витамин D са свързани и с продължителността на живота на клетките в тялото ни, смятат западни учени.

Също така се смята, че дефицитът му може да доведе до по-трудно справяне с ежедневните задачи като изкачване по стълбите, депресия и напълняване. Ето защо е важно редовно да се излагаме на пряка слънчева светлина, но и да добавим към менюто си храни, които са богати на витамина като риба, яйца, гъби, млечни продукти и други.

Коментирай