Здраве и красота

Какво може да причини хормонално акне?

Как да се справите с акнетичната кожа

04.03.2022г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето съвсем не е проблем само за подрастващите и юношите. Появата на акне в тийнейджърска възраст е често срещана, но то може да засегне и възрастни хора. В много от случаите на акне в зряла възраст причините са хормонални. Справянето с този кожен проблем може да е истинско предизвикателство. За овладяването му е необходимо да се консултирате с лекар, който да определи причините и да ги коригира с външно третиране и с вътрешна терапия, ако това се налага.

6 от най-добрите домашни средства при акне

Според Асоциацията на Американската академия по дерматология около 50% от жените над 20-годишна възраст и 25% от жените над 40-годишна възраст могат да бъдат засегнати от акне. Въпреки че хормоналното акне засяга по-често жени, то може да възникне и при мъже, включително над 50-годишна възраст. Хормоналното акне може да се появи на различни места по тялото – лицето, брадичката, шията, деколтето, гърба, пише healthdigest.com.

Как да разпознаете хормоналното акне?

Причините за хормонално акне при възрастните са различни, но в повечето случаи включват свръхсекреция на масла от мастните жлези, запушени пори, натрупване на бактерии в кожата, възпаление. Като допълнителни фактори се явяват диетата, начинът на живот, стресът, замърсяването на околната среда, менструацията, гримът, загубата или наддаването на тегло. Над някои фактори имаме контрол, но над други не.

5 начина да се отървете от акнето по дупето

Свързани статии

Хормоналното акне може да включва различни видове кожни образувания – бели и черни точки, папули, пустули, кисти, възли. Черните и белите точки не са болезнени, но останалите видове образувания и наслагвания са придружени с възпаления, които понякога са доста дълбоки и сериозни, и предизвикват силни болки и сърбеж.

За правилно лечение и овладяване на акнето е много важно да се консултирате с дерматолог. Сред най-често прилаганите методи за външно лечение на акне се употребяват продукти със салицилова или гликолова киселина, млечна киселина, локални ретиноиди, овлажнители и хидратанти, специално разработени за чувствителна и склонна към акне кожа. В някои случаи според тежестта на проблема може да се наложи и вътрешно лечение с прием на медикаменти, назначени от лекар.

Храни, повишаващи риска от поява на акне

Коментирай
Свободно време