Здраве и красота

Акне, причинено от стрес – как да го разпознаете?

Как да се справите с възпалената кожа, предизвикана от стресови хормони

14.04.2021г. / 13 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът може да причини много здравословни проблеми, включително и акне. Стресът повишава някои хормони, което оказва влияние върху мастната обмяна, мастната секреция, което предизвиква възпаления в кожата и поява на акне.

Как стресът причинява поява на акне?

Повишените нива на стрес в организма, особено за продължителен период от време, стимулират свръхпроизводството на стресови хормони, включително кортизол, пролактин и адреналин. Тези хормони предизвикват различни промени в кожата, като повишена секреция на себум. Излишъкът от себум създава условия за запушване на порите, задържане на мръсотия, мъртви кожни клетки и бактерии в тях. Като следствие от този процес възниква възпаление и акне.

8 мощни натурални средства при акне

Акнето, предизвикано от стрес, може да се засили при различни обстоятелства в ежедневието. Невинаги можете да посочите конкретна причина, тъй като начинът на живот на съвременния човек е изпълнен с много стрес от най-различен характер. Натрупването му води до редица здравословни проблеми.

Акнето, предизвикано от стрес, обикновено избива по долната част на лицето, но може да се разпространи и встрани по бузите и слепоочията.

* За да сте сигурни от какво е предизвикано акнето ви е най-добре да се консултирате с дерматолог.

Ако свързвате акнето със стрес, ето какво можете да направите:

Редуцирайте стреса, доколкото е възможно;

Вредни навици, които водят до акне

Използвайте по-малко грим или такъв, който е щадящ за възпалената ви кожа, по възможност предназначен за мазна, склонна към акне кожа;

Изберете подходящ хидратиращ продукт;

Можете да използвате локални противовъзпалителни средства, но е добре да консултирате и тях с лекар дерматолог;

Пийте повече вода, за да хидратирате тялото си добре. Добрата хидратация е начин да противодействате и на натрупания стрес в тялото;

Как да се отървете от акнето по гърба

Изберете техники за успокояване на нервната система, като медитация, йога, разходки на открито, спорт;

Изградете добра рутина за почистване на лицето сутрин и вечер;

Проверете съставките на грима и козметичните ви продукти. Ако съдържат алергени, добавени масла или вредни съставки (парабени SLS) ги изхвърлете. Огнищата на акнето се влияят от съставките в продуктите, които прилагате върху кожата.

Как да се предпазите от акне вследствие на тренировки

Доброто управление на стреса до голяма степен може да ви помогне да успокоите кожата си и да туширате симптомите на акнетична и възпалена кожа. Акнето в такива случаи, а и в много други, е реакция на вътрешни процеси, които причиняват възпаления в кожата.

Коментирай