Здраве и красота

Природни средства при разширени вени

За добър венозен тонус

28.02.2022г. / 05 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фамилна обремененост, наднормено тегло, обездвижване, нездравословно хранене... Това са само част от причините за появата на разширени вени. Първоначално забелязваме малките спукани капиляри, следвани от по-фини паякообразни вени, приличащи на паяжини или клони на дървета.

Разширените вени подсказват за себе си не само с това, че са видими върху краката ни. Те могат да причинят подуване на краката, да изглеждат и на допир да бъдат определени като изпъкнали, да предизвикат болки и сърбеж.

Ето защо е важно да не отлагаме консултацията със специалист. Има редица природни средства, за които е доказано, че могат да повлияят положително при разширени вени. Вижте някои от тях.

Внимание! Тази статия е само информативна. Преди прием на билки и добавки се консултирайте с лекар.

Джинджифил

Джинджифилът е известен с това, че спомага за подобряване на кръвообращението. Стимулира храносмилането, има лек загряващ ефект и намалява болките. Пикантната подправка се предлага и под формата на чай, хранителна добавка. Според учени джинджифилът може също да помогне за разграждането на фибрина – кръвен протеин, който се натрупва в областите, където вените са увредени.

6 полезни храни при разширени вени

Ресвератрол и екстракт от гроздови семки

Екстрактът от гроздови семки се добива от семената на гроздето, докато ресвератролът е мощен полифенол и антиоксидант, който се добива от ципата на червеното грозде. Тези две природни съставки имат множество ползи за кръвообращението, като също така предпазват организма от окисляване и други щети, причинени от стареенето.

За екстракта от гроздови семки се смята, че има благоприятно влияние при високо кръвно налягане, подуване и хронична венозна недостатъчност, докато ресвератролът засилва самата циркулация на кръвта, за да подобри условията на кръвния поток, които могат да причинят тези проблеми.

5 билки при разширени вени

В допълнение, ресвератролът възстановява целостта на ендотелните клетки, така че кръвта да може да тече нормално. Също така се смята, че е полезен за здравето на мозъка, сърцето, кожата.

Гроздовите семки също са богати на мощни антиоксиданти и естествени растителни съединения, наречени олигомерни проантоцианидинови комплекси. За тях е известно, че имат способността да унищожават свободните радикали в тялото.

Свързани статии

Пикногенол

Това също е естествен продукт, който се извлича от кората на европейски крайбрежен бор. Пикногенолът е с високо съдържание на антиоксиданти и обикновено се предлага под формата на хранителна добавка. Смята се, че оказва благоприятно влияние върху кръвоносните съдове, подобрява венозния тонус. Намалява видимите клъстери от паякообразни вени, намалява риска от тромбоза, но също така има данни, че облекчава неразположенията и при остеоартрит.

Лешник

Листата на лешниковото дърво са богати на танини и флавоноиди, два компонента, много ефективни за намаляване на риска от разширени вени, както и за облекчаване на вече появили се. Чаят приготвен от листа на лешник не само предотвратява задържането на излишна вода в организма, но се смята и че намалява холестерола, бори се с остеопорозата и помага при анемия. Може също да помогне за намаляване на стреса и стимулира чревната функция.

Коментирай