Здраве и красота

2 важни групи храни, балансиращи кръвната захар

Спомагат за контрола на глюкозата и забавят усвояването на въглехидратите

18.03.2022г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Простите въглехидрати и добавените захари са една от най-солидните предпоставки за повишаване на кръвната захар, а заедно с нея и риска от диабет. Дори този риск да не се повиши, вероятността да настъпи наднормено тегло и затлъстяване не е никак малка. Контролът на храненето и приемът на храни, повишаващи кръвната захар, са от съществено значение за доброто здраве и превенцията на диабет.

Ако страдате от предиабетно състояние или сте с повишен риск от диабет, имате наднормено тегло или инсулинова резистентност, която значително затруднява правилното усвояване на въглехидратите, вероятно бихте искали да се справите с този проблем чрез корекции в храненето.

16 от най-здравословните източници на протеини

За щастие тенденцията може да се преобърне. За целта е необходимо да включите повече храни, които имат свойството да понижават кръвната захар и да балансират нейните стойности през целия ден. Това са здравословните протеини и зеленчуците.

Протеини

Протеините са разнообразна категория, в която можете да откриете както такива с животински произход, така и растителни. Всички са важни и ценни за здравето, тъй като подпомагат забавянето на усвояването на въглехидратите и захарите, а това спомага за превенцията на скоковете в кръвната захар.

Можете да добавите голямо разнообразие от протеини в храненето си. Най-здравословните сред тях са постните меса без много тлъстини, птиче месо, риба, морски дарове, яйца, млечни продукти. Сред растителните източници на протеини са ядките, бобовите растения, семената, зърнени и пълнозърнести култури.

10 признака на висока кръвна захар

Протеините са много важни не само за контрола на кръвната захар. В тях се съдържат аминокиселини, които участват в синтеза, изграждането и правилното делене на всяка клетка. Някои от градивните им елементи играят роля и на невротрансмитери. Повечето източници на протеини съдържат и изобилие от витамини и минерали, от които организмът се нуждае.

Зеленчуци

Зеленчуците са другата незаменима по важност група от храни, балансиращи кръвната захар. Колкото повече от тях включвате в менюто си, толкова по-добре. Зеленчуците са изключително полезни и ценни. В тях се съдържат фибри, които намаляват кръвната захар и забавят усвояването на захарите.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Зеленчуците са източник и на протеини, макар и по-малко от останалите групи храни, но все пак допълват общия прием. Те са и прекрасен източник на антиоксиданти, които допринасят за доброто състояние на нервната система и стимулират мозъчната функция. Антиоксидантите са от значение и за сърдечносъдовата система, тъй като имат противовъзпалителен ефект.

Помага ли наистина канелата за понижаване на кръвната захар?

Важно е да се консумират както сурови, така и сготвени зеленчуци. Различните видове зеленчуци имат различни ползи, когато са сготвени и когато са сурови. Някои хранителни вещества, като бета-каротинът например, се активират значително повече, когато са преминали през термична обработка. Ето защо разнообразието от зеленчуци и начините на приготвяне са от такова голямо значение.

Антиоксидантите в зеленчуците имат свойството и да успокояват нервната система, потискайки симптомите на тревожност и безпокойство. Те трябва да заемат половината от порциите ви на всяко хранене, за да бъде приемът на ценни вещества възможно най-висок. Зеленчуците са бедни на калории, така че обилната им порция не бива да ви притеснява.

Коментирай