Здраве и красота

Кога е най-доброто време да хапвате междинни закуски?

Кога, какви и по колко междинни закуски можем да си позволим

09.03.2022г. / 09 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Междинните закуски са много важни. Доста хора ги подценяват, като наблягат по-обилно на основните хранения. Междинните похапвания обаче играят съществена роля в поддържането на енергията в тялото, на стабилните нива на кръвната захар, осигуряват усещане за ситост, което предпазва от преяждане и посягане към калорични и вредни храни в пристъпи на глад.

Здравословни и вкусни закуски за бременни

Има един тънък момент в междинните похапвания обаче, който е много важен, за да бъдат те наистина полезни и здравословни. Междинните закуски трябва да са съобразени с общия калориен прием, така че да не създават предпоставка за повишаване на теглото. Те трябва да са от предимно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко, ядки, а не от бисквитки, чипсове, солети и други подобни изкушения.

Не само видът на междинната закуска е от значение. Много важно е и времето, в което се похапва. Например ако тренирате, междинната закуска след тренировка намалява умората и скъсява времето за възстановяване на мускулите. Ако хапнете нещо подхранващо и енергизиращо след тренировка, това ще подобри цялостното ви представяне в дългосрочен план, според Medical News Today.

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Най-здравословните варианти на междинните закуски включват след тренировка протеини, полезни мазнини, бързо усвоими въглехидрати, например банани, оризови крекери, сушени плодове. Според спортният диетолог от клиника Кливланд Кейт Патън, похапването на междинна закуска след тренировка е от изключително голямо значение, защото това предпазва от внезапен глад, тежка умора и затруднения във възстановяването. Същото важи и за пиенето на течности след тренировка.

За да бъдат ефективни междинните ви закуски и за да не застрашават общия калориен прием за деня, разделяйте храненията стратегически.

Преди всичко е важно да не се храните насила, ако не сте гладни, само защото трябва да хапнете нещо. Диетологът Мелиса Рифкин съветва пред elitedaily.com да се похапва само при нужда. Ако не сте гладни няма нужда да се тъпчете излишно. Тя препоръчва хранене между 4 и 6 пъти според нуждите, типа хранителен режим и степента на двигателна активност, пише healthdigest.com

Междинните закуски като средство за по-добро здраве

Свързани статии

Въпреки че няма строги правила за това колко често трябва да се храните и да похапвате между основните хранения, едно е сигурно – не трябва да се допуска консумация на излишни калории. Трябва да структурирате храненето си така, че да не изяждате повече калории, отколкото изразходвате, за да поддържате здравословно тегло.

Може да се наложи да похапвате повече или по-малко в зависимост от това колко богата на калории е диетата ви и до каква степен се движите. Ако спортувате и тренирате по-интензивно и по-често, това означава, че трябва да хапвате зареждащи и възстановяващи междинни закуски, богати на протеини и въглехидрати. Всичко зависи от ежедневните ви навици, цялостния ви режим на хранене и движение, както и от фитнес целите ви.

Как комбинацията от протеини и фибри ускорява отслабването?

Ако тренировката ви е с времетраене 1 час например, това позволява да похапнете протеинова междинна закуска, придружена с бързо усвояеми въглехидрати след приключването ѝ, за да помогнете да мускулите да се възстановят, както и да се възвърнат енергийните запаси в тялото. Подходящи храни за тази цел, дори късно вечер, са кисело мляко, малко ядки, малко овесени ядки, пуешко месо. Всички те са богати на триптофан и ще подпомогнат и механизмите на съня.

Коментирай