Ако сте мотивирани да спортувате и тренирате редовно, това е похвално. Но трябва да знаете, че както с всичко останало здравословно, така и с тренировките не бива да се прекалява. В противен случай те имат тъкмо обратния ефект.

Проучване, цитирано от aarp.org и healthdigest.com констатира, че трениращите по 450 минути всяка седмица имат до 37% по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които водят заседнал начин на живот. Това представлява тренировки всеки ден по около 1 час или малко повече. Редовните упражнения и тренировки се свързват с по-нисък риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, рак, преждевременна смърт, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

5 ползи за психиката от силовите тренировки

Редовното ежедневно посещение на фитнеса може да подобри цялостното здравословно състояние, кондицията, издръжливостта, добрата форма. Резултатите, разбира се, зависят от вида на тренировките, продължителността им, степента на натоварване и редица други фактори. Можете например да комбинирате силови тренировки с кардио, за да можете едновременно да горите мазнини и да трупате мускулна маса.

За женското здраве е важно да се правят упражнения с тежести 4 пъти седмично, за да има мускулен растеж, важен за контрола на хормоните. Аеробните (кардио) упражнения също са важни за подобряване на цялостното състояние на организма, издръжливостта, редукцията на мастна тъкан.

И въпреки това, ако притискате до краен предел тялото си, има вероятност да навредите на организма си, като го изтощавате прекалено, от което произтича изчерпване на всички запаси от витамини и ценни вещества. Колкото по-интензивни са тренировките, толкова повече почивка е необходима между сесиите.

Как прекалените тренировки могат да повлияят на менструацията?

Редовните тренировки имат голяма важност и за увеличаване на костната плътност. Те стимулират синтеза на костно вещество, което е особено важно за превенцията на остеопороза. Имат принос и в превенцията на фрактури, увреждания на костната система в дългосрочен план. Такова значение имат както тренировките с тежести, собствено тегло и съпротивление, така и кардиоупражненията.

Упражненията помагат за запазване и развиване на чистата мускулна маса. Загубата на мускули с всяка следваща година е естествен процес на стареенето на организма. Ако тренирате редовно, ще губите по-малко мускулна маса, а дори може да я доразвиете. Това може да облекчи симптомите при артрит, да намали риска от наранявания, да подобри метаболитното здраве, чувствителността на клетките към инсулина, да подобри хормоналния баланс.

Защо тренировките с тежести е най-добре да се правят вечер

Още по темата

Ходенето на фитнес всеки ден и интензивните тренировки обаче могат да имат негативен ефект. Претренирането е явление, което се случва често, когато човек не обръща внимание на тялото си и това как реагира то на претоварването.

Симптомите на претрениране най-често са мускулни болки, трудно възстановяване, липса на енергия и изтощение, намалена производителност, недоспиване, неспокоен сън, крампи.

При жените се появяват и смущения в менструалния цикъл, което е опасно и е показател за сериозни хормонални отклонения. Нередовна менструация, пропускане на цикъл, промени в настроението, намалена мускулна сила са само част от симптомите на претрениране.

Признаците на успешната тренировка, различни от отслабване

Въпреки че няма нищо лошо в това да тренирате ежедневно, трябва да го правите със здрав разум. Прекаляването с тази иначе здравословна практика може да донесе здравословни проблеми и негативи, които съвсем не са целта на това занимание.