Здраве и красота

11 лесни стъпки за силна имунна система

За повече здраве

08.04.2022г. / 19 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стрес, липса на физическа активност, нездравословно хранене... Всичко това отслабва защитните сили на организма ни. Добрият имунитет трябва да се поддържа през цялата година. Нужни са някои малки стъпки, за да бъдем в добро здраве всеки ден. Вижте 11 лесни начина да го направите.

1. Намалете консумацията на захар и захарни изделия до минимум. Този вид храни, както и преработените меса, чипсове и лакомства отслабват имунитета.

2. Чесън и лук. Те са богати на фибри, пребиотици, които благоприятстват здравето на червата, където се намират около 70 процента от имунните клетки. Освен това вкусните подправки имат мощни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства.

Какъв ефект имат броколите върху кръвната захар?

3. Включете зелени зеленчуци към менюто си под формата на салати, смутита, супи, ястия. Те също благоприятстват храносмилането и поддържат имунитета ви силен.

4. Добавете малко количество ферментирали храни към менюто си (кимчи, маслини, кефир, кисело зеле, кисели краставички). Така захранвате червата си с пробиотици, от които се нуждаят, за да функционират оптимално.

Здравословни ползи от водата, обогатена с плодове

5. Домашен костен бульон. Той е богат на аминокиселини, за които е известно, че отлично укрепват имунитета.

6. Повече вкус към ястията с помощта на джинджифил, куркума, канела, мащерка и лют червен пипер. Чудесни подправки, които осигуряват мощни противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни ползи.

За какво помага пастата от чесън и джинджифил

7. Добавете кокосово масло към менюто си. Кокосовото масло е не само вкусно, но се смята, че когато го консумираме в умерени количества, допринася за повишаване на имунитета.

8. Не забравяйте за витамини С и D, които са много важни за имунната система, костите, синтеза на колаген, промените в настроенията. Може да си ги набавите чрез консумацията на свежи плодове и зеленчуци, гъби, млечни храни, риба и други.

Свързани статии

9. Не забравяйте за цинка. Той също укрепва имунитета, но също така е важен за здравето на кожата и косата, репродуктивното здраве, благоприятства здравето на костите, като намалява загубата на костна плътност и други. Храни, които са богати на цинк може да видите тук.

10. Не забравяйте за омега-3 мастните киселини, които също помагат в поддържането на имунната система. Също така благоприятстват и здравето на сърцето, мозъка, матката, ноктите, косата и други.

11. Синя и зелена спирулина. Невероятните водорасли, които могат да се намерят под формата на прах в биомагазините, както и като хранителни добавки, също подкрепят имунитета. Чудесни като добавки към смутита, десерти, кафе напитки.

Коментирай