Здраве и красота

Признаци, че тялото ви прегрява от горещината

Лятото наближава, трябва да сме подготвени

26.05.2022г. / 11 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещините през лятото понякога са наистина труднопоносими. Жегата в комбинация с недостатъчния прием на течности може да постави организма пред истинско предизвикателство. Топлинният удар или телесното прегряване са състояния, които могат да се случат не само на плажа след продължително излагане на слънце, но и в града, планината, на разходка, дори вкъщи. Прегряването може да се случи, докато стоите изложени на директна слънчева светлина през лятото, но и в помещения, в които температурите са високи.

Защо не трябва да спите с дебела пижама дори през зимата?

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитирани от healthdigest.com, топлинното прегряване и изтощение на организма се случва, когато тялото губи твърде много вода и соли, предимно при интензивно изпотяване през лятото. Може да бъде причинено и от дехидратация и недостатъчен прием на течности. Възможно е и да е придружено от други заболявания, свързани с топлинната регулация на организма.

Топлинното прегряване може да има наистина сериозни последици за организма, но за щастие има начини то да бъде предотвратено.

Според thehealthy.com, е много важно преди всичко да умеете да разпознавате признаците на топлинно прегряване. Симптомите могат да включват обилно изпотяване, прималяване, обрив, замаяност, мускулни спазми, тремор на крайниците, замъгляване на погледа и съзнанието, гадене, главоболие. Когато тялото прегрява, телесната температура се повишава и се появяват затруднения в протичането на нормалните функции на организма.

17 начина да преборите жегата през лятото

Свързани статии

Ако забележите подобни признаци е много важно моментално да действате, като първата и най-важна стъпка е да охладите тялото си. Можете да го направите, ако застанете на сянка, влезете в климатизирана сграда, ако сте в града, вземете хладен (не леден) душ или вана, съветва клиника Кливланд. Важно е да възстановите и изгубените течности и соли в организма. Изпийте чаша вода за предпочитане с лимон и малко сол. Ако имате достъп до спортна напитка, обогатена с електролити, можете да предпочетете и нея.

Ако обаче започнете да повръщате, да се чувствате особено зле, отпаднали и замаяни, от първостепенно значение е да потърсите лекарска помощ. Ако не се вземат необходимите навременни мерки, топлинният удар може да има сериозни последици за здравето.

Как да тичате безопасно в лятната жега

Слушайте тялото си. Старайте се чрез превантивни мерки да не допускате прегряване през лятото. Пийте достатъчно течности. Не се излагайте на слънце и високи температури за дълго. При нужда потърсете лекарска помощ.

Коментирай