Здраве и красота

Как захарта уврежда пикочния мехур

Какво е влиянието ѝ върху различните органи

06.07.2022г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта е една от най-вредните добавки в съвременния начин на хранене. Добавената захар е сред главните виновници за наднормено тегло, затлъстяване, диабет, кариес. Добре запознати сме с тези нейни влияния, но те далеч не се изчерпват само с това.

Домашни лекове за пикочни инфекции и начини за превенция

Добавената захар и ежедневната ѝ консумация могат да повишат риска от деменция, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, увреждания на нервната система, нервните окончания, може да причини повишен сърдечносъдов риск, да създаде условия за развитие на рак, според Американската сърдечна асоциация.

Ако се консумират големи количества захар ежедневно, това с течение на времето може да засегне тъканите и функциите на мозъка, очите, мускулите, което да доведе до сериозни увреждания и понижен здравен статус. В допълнение добавената захар в диетата може да повиши значително общото възпаление в тъканите и да ускори стареенето на клетките, създавайки условия за неправилното им делене, а това повишава риска от ракови изменения.

Изненадващо захарта може да има особено негативно влияние и върху още един орган. Това е пикочният мехур.

Проучване от 2018 година, цитирано от healthdigest.com установява, че добавената захар може сериозно да повлияе на функциите на пикочния мехур. Вероятно не бихте се досетили за него, когато стане въпрос за захар, но се оказва, че има вредно влияние и върху отделителната система.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Изследванията показват, че високата кръвна захар може да причини трайни възпаления на пикочния мехур. Захарта действа като диуретик, който предизвиква повишено отделяне на урина и по-чести посещения до тоалетната. В същото време обаче натоварва пикочния мехур, като го провокира да работи усилено.

Това се отнася не само до консумацията на захарни изделия и съдържащи добавени захари храни, но и за подсладените и газирани напитки. Те са скрит източник на огромни количества захар, от които организмът не се нуждае.

Храненето и състоянието на пикочния мехур са пряко свързани. Неговото здраве зависи от това с какво се храните и какви напитки пиете. Някои храни и напитки с висока киселинност могат да раздразнят пикочния мехур. Това са кафе, кофеинови напитки, цитрусови сокове, газирани напитки, оцет.

Ноктурия – ставане до тоалетна през нощта

Свързани статии

Захарта има подобни ефекти, които водят до дискомфорт, повишено уриниране, невъзможност за задържане на урината, болезнено уриниране, невъзможност за качествено изпразване на пикочния мехур докрай.

Всички тези проблеми могат да доведат до инфекции и увреждания на пикочния мехур, според healthdigest.com.

В допълнение, добавените захари в диетата и повишените им количества в организма създават условия за бактериални и гъбични инфекции. Това е така, защото тези микроорганизми се захранват със захари. Това прави риска от инфекции и заболявания на пикочния мехур още по-висок.

Какво никога да не правите преди преглед при лекар?

Захарта играе роля и в едно от най-честите инфекциозни и хронични заболявания на пикочния мехур – циститът. Не само добавените захари създават условия за възпаления. Тестените изделия и преработените храни също съдържат голямо количество рафинирани захари под някаква форма. Редовната им консумация може да бъде една от причините за проблеми с пикочния мехур, поява на остър или хроничен цистит.

Коментирай