Здраве и красота

Как да се справим с гъбичките по ноктите?

Един от най-досадните проблеми през лятото

03.07.2022г. / 05 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали е сезонът на сандалите или пък не, гъбичките по ноктите могат да бъдат не само козметичен, но и здравословен проблем.

Какво причинява гъбички по ноктите?

Гъбичките по ноктите (наричани медицински оникомихоза), най-често се причиняват от различни видове гъби, засягащи човешкото тяло.

Обикновено гъбичките засягат първо кожата на стъпалата, нежната кожа между пръстите на краката или ръцете. Ако успеете да ги разпознаете, преди да са се пренесли върху ноктите, ще се справите с тях много по-успешно.

Доказано е, че щом веднъж гъбичките достигнат до ноктите, лечението е много по-трудно и продължително. Наличието на инфекция може да е сигнал и за слаба имунна система.

Как да разпознаем гъбичките?

Най-честата промяна е в цвета и повърхността на нокътя – той придобива жълт или много бял цвят. Структурата му се променя, като съответно загрубява, напуква се или пък е по-чуплив.

Третирането е възпрепятствано и от труднодостъпната засегната повърхност – често препаратите за лечение трудно успяват да достигнат до увредената част заради дебелината на нокътя.

Неочаквано място, на което може да се появи гъбична инфекция

Как ефективно да се справим с гъбичките?

Първото условие за успешна терапия е да се въоръжите с търпение – гъбичките са упорити и справянето с тях отнема време и усилия. Не забравяйте да поставяте избрания от вас продукт (лак, крем, пудра или разтвор) толкова пъти на ден, колкото е необходимо. Преди да започнете лечението, отстранете колкото се може повече от увредената повърхност – с пила или нокторезачка.

4 причини да използвате кокосово масло за грижа за ноктите

Съвети за предпазване от гъбички

Винаги използвайте самостоятелна (само ваша) пила или нокторезачка – почиствайте с дезинфектант след употреба, дори ако ги използвате вкъщи. Ако инфекцията е налице, винаги мийте ръцете си, след като сте пипали краката си. Не използвайте чужди обувки или чорапи.

Винаги се старайте краката ви да не са влажни или потни. На пазара съществуват множество подходящи средства за хигиена на краката – изберете спрей за крака, пудра или пък спрей за обувки.

Ако посещавате басейн или сауна, винаги носете джапанки. Подкъсявайте редовно ноктите си, носете удобни, дишащи обувки.

Какво се случва, ако гъбичната инфекция не се лекува?

Домашни рецепти за справяне с гъбички по ноктите:

  • Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антигъбично и антисептично действие. Нанасяйте сутрин и вечер, с памучен тампон, директно върху засегнатия нокът.

  • Масло от риган

Маслото от риган също има антибактериални свойства. Нанасяйте два пъти на ден върху нокътя. Можете да съчетаете с масло от чаено дърво.

  • Оцет

Накиснете краката си за 20 минути в смес от една част оцет и две части вода.

  • Сода за хляб

Имайте предвид, че содата за хляб може да ви помогне за ограничаване развитието на гъбичките, но не и за тяхното излекуване. Ето как можете да използвате содата:

Накиснете краката си във вода със сода за около 15 минути; оставете ги да изсъхнат. Хубаво подсушете краката си. Повтаряйте тази процедура два пъти седмично.

  • Масло от чесън

Използвайте равни части оцет и масло от чесън. Смесете и нанесете сместа върху засегнатите нокти, като покриете с марля. Оставете да действа няколко часа. За да помогнете на нокътя да се укрепи е препоръчително да правите това всеки ден.

  • Вода за уста

Обикновено водата за уста съдържа съставки, които имат антибактериално и противогъбично действие. Ето затова тя е едно от най-използваните средства за терапия в домашни условия. Накиснете краката за 30 минути в разтвор от вода и вода за уста.

За да се наслаждавате на красиви и здрави нокти, полагайте редовни грижи за тях – не пренебрегвайте хигиената и не правете компромис с избора на обувки.

* Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар специалист!

Коментирай