Здраве и красота

Полезно ли е да ядете супа преди лягане?

Кои супи са здравословни и кои не са добър избор късно вечерта

07.07.2022г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вечерята е също толкова важно хранене, колкото закуската и обяда. Изборът на храни, подходящи за вечеря, е от голямо значение, за да бъде последното ви хранене за деня пълноценно и здравословно. Късно преди лягане също може да ви се прияде нещо вкусно.

Какво ще се случи, ако ядете по един плод преди лягане?

Обикновено преди да си легнем ни се приисква нещо сладко и апетитно. Но знаем, че шоколадът, тестените сладкиши или чипсът не са най-добрият избор късно вечер. Най-полезните късни похапвания преди лягане са бананите, бадемите, овесените ядки, портокалите, киселото и прясното мляко. Според Sleep Foundation, цитирана от healthdigest.com, в тези храни се съдържат ценни вещества, стимулиращи съня.

Но невинаги ни се прияжда нещо сладко. Може да ни се прииска да похапнем нещо солено и сгряващо преди лягане, например супа.

Защо разтягането е полезно преди лягане?

Всички супи ли са полезни преди лягане?

Според Valley Sleep Center, топлата супа или бульонът преди лягане е прекрасен избор за късно ядене преди сън. Независимо от сезона, топлата супа помага за отпускане на нервната система и предразполагане на тялото към сън. Тя насърчава усещането за комфорт и релакс. Някои супи са особено подходящи за похапване по това време. Такива са пилешката супа, зеленчуковите крем супи, бульоните.

6 неща, които не трябва да правите точно преди лягане

Но не всички супи са еднакво полезни преди лягане.

Свързани статии

Кои са супите, които да похапвате и кои да избягвате късно вечер?

Според prevention.com, някои супи са много по-лесни за храносмилане от други. Тези с високо съдържание на фибри, тежки мазни меса, бобови растения могат да бъдат не толкова полезни преди лягане, защото изискват по-дълго време за храносмилане и могат да ви накарат да чувствате тежест, подуване, газове, да предизвикат киселини, да направят съня ви непълноценен.

Добра идея ли е да ядете банан вечер преди лягане?

Най-добрите супи преди лягане са лесните за храносмилане. Такива са супите, базирани на бульон, крем супите от по-леки зеленчуци, например тиква, сладки картофи, моркови. Важно е да не съдържат фиде, юфка, картофи, ориз, които са високовъглехидратни и могат да имат негативен ефект върху храносмилането късно вечер.

Когато консумирате супа преди лягане, избягвайте прекалено голямото количество сол в нея. Тя може да предизвика задържане на вода, прекомерна жажда през нощта, което пък да ви държи будни през по-голямата част от времето, предназначено за сън.

Защо не трябва да ядете солена храна преди лягане?

Коментирай