Здраве и красота

Съставки, които ще подобрят вашите смутита

Тайната е в разнообразието

16.07.2022г. / 06 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако преди десетина години бяхте казали на някого: „Закусвах смути“, то сигурно той би ви погледнал доста странно и неразбиращо. В днешни дни обаче вкусният микс е все по-популярен, правейки здравословното хранене по-лесно и приятно.

С покачването на градусите все по-често чуваме думата „хидратация“ – да, жизненоважно е през летните дни да поемаме достатъчно течности, за да се чувстваме добре. Смутито е едно от най-лесните средства да си набавим достатъчно ценни хранителни вещества, както и да „прикрием“ здравословни съставки, които не са по вкуса ни – като например суровия спанак или цвеклото.

Предлагаме ви няколко съставки, които биха ви помогнали да направите смутитата си още по-питателни.

Колаген

Отделете известна сума и направете своето проучване, за да си набавите качествен колаген. Всеизвестни са неговите ползи – за мускулите, за костите, за кожата. Той частично забавя процеса на стареене, предпазвайки ни от преждевременна поява на бръчки. Колагенът е неразтворим протеин, който влиза в състава на различни тъкани. Благодарение на него ще можете да подобрите работата на стомашно-чревния тракт и кръвообращението.

Хранителни вещества, стимулиращи колагена и откъде да си ги набавите

Куркума

Най-добре е, ако можете да прибавите цветната подправка директно от коренче, но дори и стрита, тя ще може да даде толкова много на вашето тяло – да ви помогне да подобрите настроението си, да облекчи болките в мускулите и ставите, дори да подпомогне възстановяването от лека настинка!

Кайенски пипер

Ако искате да ускорите метаболизма и да подобрите работата на сърцето, добавете щипка кайенски пипер към вашето смути. Той се комбинира перфектно както с плодове, така и със зеленчуци.

Многобройните ползи от акай бери

Акай бери

Що се отнася до суперхраните, акай е един от първенците! Той съдържа мощни антиоксиданти от горите на Амазония. Те помагат в борбата със свободните радикали, които причиняват болести. Освен това, акай съдържа аминокиселини, които помагат при производството на енергия, подобряват издръжливостта и силата. Вкусните плодчета имат в състава си витамин C, витамин А, Е и няколко витамини от В групата.

Ванилия

За да извлечем най-големи ползи от нея, трябва да я използваме в нейния най-натурален вид – като шушулка. Ванилията съдържа калций, магнезий, желязо, цинк, тиамин и рибофлавин – жизненоважни за преобразуването на храната в енергия.

Псилиум хуск

Свързани статии

Ако искате да подобрите работата на храносмилателната система и да контролирате теглото – не се колебайте да добавите люспите на белия индийски живовляк към всяко ваше смути. Те ще ви помогнат да останете сити по-дълго, ще регулират апетита, ще намалят нивата на холестерола и ще усилят защитните сили на организма.

Ленено семе

Богато на фибри и есенциални мазнини, лененото семе намалява възпалителните процеси в организма, подпомагайки храносмилането. Заедно с минералите и протеините, то е неизменна част от всяко полезно смути.

Коментирай