Здраве и красота

Как да повишите имунитета си натурално?

Съвети за здрава и силна имунна система

15.07.2022г. / 16 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имунната система е естествената ни защита срещи вируси, бактерии и други патогени. За да сме здрави, тя трябва да работи безотказно. Но за целта не можем да разчитаме, че тя просто ще се справи с всяко предизвикателство по най-добрия начин. Нужно е да се погрижим за нея подобаващо, за да може да ни осигури необходимата защита. 

5 вида чай за силна имунна система

Има някои неща, които можем да направим, за да подобрим функциите на имунната система. Кои са те?

Повече сън

Съвременният начин на живот предполага липса на сън. Забързаното ежедневие, прекалено интензивната работа до късно, стресът, липсата на достатъчно свободно време за разпускане са само част от факторите, предизвикващи влошаване на съня. Колкото по-малко спим и колкото по-непълноценен е сънят ни, толкова по-малко способна е имунната система да произвежда достатъчно клетки, за да се бори с атаките на патогените и възпалителните процеси. Ако успеете да установите рутина за сън, която да ви осигурява качествена почивка, имунитетът ви ще се повиши. 

3 вида храни и напитки, които потискат имунната система

Диета, богата на растителни храни 

Растенията доставят ценни вещества на организма, от които имунната система се нуждае. Растителната диета е богата на витамини от група В, витамин В12, калций, желязо, цинк, йод. Всички те са много важни за функциите на имунната система. Плодовете и зеленчуците доставят големи количества витамин С, Е, К, както и много минерали и фибри, които подсилват имунитета и правят справянето с инфекциите по-лесно. Рибата и яйцата пък доставят витамин D, който също е от огромно значение за имунната система.

Редовни тренировки 

Движението и упражненията са важен двигател за имунната система. Тренировките и изпотяването в залата и извън нея стимулират функциите на имунната система и имат свойството да подобряват синтеза на клетките на имунната система. Важно е с тренировките да не се прекалява, защото това има обратния ефект. 

Селен за силен имунитет и още ползи за здравето

Свързани статии

Почивайте си от стреса всеки ден

Няма как да избягате напълно от стреса, защото той е навсякъде около вас всеки ден. Но пък можете да му противодействате. Не можете да се спасите от напрежението в работата, от проблемите вкъщи, от напрежението между вас и близките ви, но можете да правите неща, които ви помагат да се отърсите от целия този стрес. Разхождайте се сред природата, ходете пеша, отделяйте време за хобитата си всеки ден, правете неща, които ви доставят удоволствие. Това са само част от начините да противодействате на стреса. Колкото повече успявате да правите това, толкова по-добре ще работи имунната ви система. 

3 храни, които потискат имунната система

Не пийте много алкохол 

Алкохолът вреди на процесите на имунната система. Прекомерната консумация на алкохол понижава имунитета и ви прави податливи на инфекции и чести разболявания. 

Поддържайте здравословно тегло 

Наднорменото тегло поставя имунната система пред предизвикателство. Ако успеете да контролирате теглото си, това ще повиши нивата на лимфоцитите и Т-клетките на имунната система, което от своя страна ще подобри работата ѝ.

9 навика, вредящи на имунната система

Коментирай