Здраве и красота

До какво води преяждането с някои храни

Рискове за здравето от прекалената консумация на иначе полезни храни

30.07.2022г. / 08 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Организмът се нуждае от хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, които си набавяме чрез храната. За да си ги набавим, ние наблягаме на някои здравословни храни, за които знаем, че съдържат тези вещества. Консумацията на големи количества от тях обаче може да има тъкмо обратния ефект и дори да е вредна. Колкото и полезна да е една храна, преяждането с нея никога не е добра идея. Възможно е да предизвика дори здравословни проблеми и някои неприятни състояния.

Суперхрани, с които е опасно да се преяжда

Какво се случва в тялото, когато преядете с различни полезни храни?

Банани

Бананите са едни от най-полезните плодове. Консумацията им обаче трябва да се случва в правилните количества. Те съдържат много плодови захари, което прави преяждането с тях лоша идея заради повишаването на кръвната захар. Освен това те са източник на изобилие от калий. При преяждане с банани е възможно да се повиши прекалено много концентрацията на калий в кръвта, което да доведе до болки в корема, гадене, повръщане, мускулна слабост.

Спанак

За спанака знаем, че е много полезен и е прекрасен източник на желязо. Богат е и на фибри и витамин К. Този витамин отговаря за механизмите на съсирване на кръвта. При преяждане с голямо количество спанак тези процеси могат да се засегнат. Преяждането със спанак може да попречи на усвояването на някои медикаменти за диабет. Възможно е и кръвното налягане да се понижи прекалено много.

Трябва ли да ядете повече, ако тренирате повече?

Мляко

Преяждането с мляко не е шега. То може да доведе до различни здравословни проблеми, поява на акне, храносмилателни смущения. Ако погълнете прекалено голямо количество мляко наведнъж може да засегне дори бъбреците.

Моркови

Морковите са богат източник на витамин А. Преяждането с тях, както и с други храни, богати на бета-каротин, може да предизвика промени в цвета на кожата, като я прави оранжева. Случва се най-често при децата.

До какво води прекаляването с бадемите?

Свързани статии

Сол

Солта прави всяко ястие по-вкусно и прекрасно. Тя не е враг на здравето, когато е в малки количества, даже е необходима. Без нея редица процеси в организма не биха могли да се случат. Но солта ни е нужна в много малки количества. Когато преядем с нея, тялото задържа вода, а това води до затруднения във функциите на бъбреците, повишено кръвно налягане, повишаване на теглото.

Картофи

Картофите са много богат източник на витамин С. Те съдържат много фибри и нишесте. Присъстват в почти всяко ястие в кухнята на много народи по света. Преяждането с картофи обаче може да повиши прекалено кръвното налягане.

Храни, с чието предозиране можем да навредим сериозно на здравето си

Ябълки

Ябълките са превъзходен полезен плод, богат на фибри и витамини. Прекаляването с ябълките обаче може да увреди сериозно емайла на зъбите, тъй като този плод съдържа много киселини. Голямото количество ябълки наведнъж може да предизвика ерозия на емайла, според 5minutecrafts.site.

Коментирай