Здраве и красота

Как различните емоции се усещат в тялото ни

И кои нанасят вреди на здравето

10.08.2022г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяко човешко същество изпитва емоции. Всеки ден преживяваме толкова много неща, които провокират в нас  усещане за еуфория, щастие, тъга, гняв, депресия и т.н.

Ако досега не сте забелязали, емоциите без значение дали са положителни или отрицателни, влияят по определен начин на тялото и здравето ни. Забавният сайт  Bright Side споделя любопитни данни за това как и къде се усещат емоциите. Вижте повече. 

Щастието и любовта се проявяват в цялото тяло

Емоционалната възбуда от чувството на радост засяга нашите мускули, разположени в стомаха, червата и пикочния мехур. Oттук e и значението на израза „пеперуди в стомаха ми“. Въпреки това, в сравнение с щастието, любовта не се усещаше толкова много в краката.

Хубавото е, че тези две положителни емоции освобождават допамин и серотонин - хормоните на доброто настроение, които помагат за регулиране на настроението и емоциите ни. 

6 техники за справяне със стреса

Гневът се усеща главно в горната половина на тялото и може да засегне най-вече сърцето

Вероятно на това донякъде се дължи и причината, когато сме много ядосани да искаме да ударим нещо. Емоционалната енергия става интензивна в ръцете и може да почувстваме нужда да я освободим. 

Но чувството на гняв освобождава и адреналин, което кара мускулите ни да се стягат и кръвното ни налягане да се повишава. Според редица западни прочувания, потискания гняв може да бъде свързан със сърдечни заболявания и отслабена имунна система.

5 емоции, които се отразяват зле на здравето

Страхът и отвращението засягат горната половина на тялото и сърдечносъдовата система

Когато се страхуваме в тялото ни се задейства реакцията „бий се или бягай“. Тогава в тялото се отделят хормони, които ни подготвят за съответното действие. Тези хормони повишават активността в сърцето и белите дробове. Тогава обикновено дишаме учестено, усещаме сърцебиене. Стресът от постоянния страх може да доведе увеличи риска от сърдечни проблеми, но и да повлияе негативно на паметта. 

Знаци, че някой ви завижда и изпитва злоба
 

Тъгата може да бъде усетена в главата и гърдите, докато депресията деактивира долната част на тялото

Западни проучвания показват, че депресията може да допринесе за физически промени в мозъка и да причини главоболие и възпаление в тялото. Чувството на дистрес също може да доведе до загуба на интерес към определени неща, но също така и да повиши риска от тревожност и депресия.

Свързани статии

Тревожността се усеща над областта на таза, която също е зоната, засегната от пристъпите на тревожност

Подобно на страха, изпитването на тревожност предизвиква покачване на адреналина, увеличава честотата на дишане, така че мозъкът ни да получи повече кислород и да се подготви за нещо, което възприемаме като заплаха. Ускореният пулс, болката в гърдите и гаденето са симптоми на пристъп на тревожност.

Постоянното безпокойство може да наруши нормалните функции на тялото ни и може да отслаби имунната ни система. Освен това може да ни направи уязвими към вирусни инфекции и други заболявания, смятат учените. 

Завистта засяга гърдите и главата и може да причини сърдечни проблеми

Според западни експерти завистта е сложна емоционална смесица от страх, стрес и гняв. Таенето на завист към някого може да доведе до безсъние и сърдечни заболявания, сочат изследвания. 

Коментирай