Здраве и красота

Ползи за здравето от гъбите рейши

Богати са на витамини и минерали

24.08.2022г. / 08 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Природата ни е дарила с редица полезни ядливи гъби. Чували ли сте за гъби рейши? Наричат ги „гъбите на безсмъртието“. В продължение на векове те се използват за подобряване на здравето. В наши дни тези полезни гъби обикновено могат да бъдат намерени в аптечната мрежа под формата на хранителна добавка или чай. Разбира се не бива да прибягваме до тяхното ползване, без предварителна консултация с лекар. Рейши са богати на магнезий, цинк, манган, мед, витамини. В следващите редове може да видите част от ползите на рейши за нашето здраве.

За млада кожа

За съединенията в гъбите рейши се смята, че действат както външно, така и вътрешно, за да ни поддържат млади, като намаляват дермалното окисляване и предпазват нашата клетъчна ДНК и митохондриите от оксидантно увреждане. Това също така ни помага да бъдем и енергични, бдителни и да се чувстваме освежени.

15 вълшебни рецепти с гъби

Подкрепа на имунитета

Адаптогенните свойства на рейши помагат за стабилизиране на имунната ни система, така че тя да работи с пълния си потенциал, смятат западни специалисти. Някои изследвания доказват, че бета-глюканите и тритерпените допринасят за балансиращия ефект на рейши върху имунната функция.

10 храни, които забавят стареенето на кожата

Хормонален баланс

Друго основно предимство за здравето от рейши е, че се смята, че тритерпеновите съединения в плодните тела на рейши поддържат и балансират ендокринната система. Когато имаме оптимално функционираща хормонална система, тялото ни може да се отпусне и да се възстанови през нощта. Учените смятат, че приемането на рейши не само ще повиши качеството и продължителността на дълбокия, спокоен сън, но също така ще ни осигури и необходимата енергия в активните часове на деня.

Свързани статии

За здрави черва

Последни западни изследвания показват, че полизахаридите от гъбите имат пребиотичен ефект върху чревния микробиом с увеличаване на видовете Bifidobacterium и Lactobacillus и намаляване на видовете Clostridium, Staphylococcus и Enterococcus. С други думи, полизахаридите могат да служат като храна за полезните чревни бактерии, като същевременно насърчават здрава имунна система.

Облекчаване на стреса

Рейши ни помагат да поддържаме устойчивост по време на стресови моменти, поддържат енергията и издръжливостта ни и помагат за това да сме с по-ясна мисъл, добра концентрация.

За добро сърдечно здраве

Според редица западни изследвания, гъбите рейши спомагат за поддържане на здравословно кръвно налягане, баланс на кръвната захар, оптимизиране на нивата на холестерола.

Коментирай