Здраве и красота

Правила за интимна хигиена

Винаги уринирайте след секс

12.09.2022г. / 10 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вземането на душ е нещо, което правим всеки ден. Влизаме в банята, посягаме към любимия душ гел за тяло, измиваме косата си и ползваме балсам. Просто е! Това е едно от нещата, които правим механично, без да се замисляме. Но има ли нещо, което можем да объркаме? Изглежда отговорът на този въпрос е положителен. Ние, жените, често пъти страдаме от зачервяване, сърбеж и неразположение в интимната зона. Понякога това може да се дължи на неправилната грижа и неподходящите продукти, които използваме.

Къде можем да сбъркаме и какви са препоръките от специалисти? Нека разберем:

Използвайте мека кърпа

След душ препоръчително е да използвате мека кърпа, за да попиете излишната влага. Не търкайте прекалено силно и избягвайте да използвате дебели хавлии. Добре е, ако имате специална кърпа, предназначена за интимната зона. Сменяйте я на всеки 2-3 дни и никога не използвайте чужда.

Внимавайте за посоката на забърсване

Когато забърсвате интимната зона, винаги внимавайте за посоката – правете това отпред назад. И никога отзад напред! Целта е да предпазите вагината си от бактерии, които можете да нанесете от ануса. Това ще ви предпази от инфекции.

Носете ежедневни превръзки

Това ще ви помогне да се чувствате по-комфортно, като запази интимната ви зона свежа. Минималното количество течение не е нещо, което трябва да ви притеснява – това е естествен начин вагината да се почисти и освободи от токсини, за да стане чиста и хидратирана. Ежедневните превръзки са тънки и няма да ви причинят неудобство.

Внимавайте с течностите

Течностите, които поемате могат да се отразят на състоянието на вагината ви. Например – прекалено сладките напитки е възможно да доведат до промяна на бактериалния баланс, а това да е причина за дехидратация.

Пийте достатъчно вода – така ще сте сигурни, че тялото ви ще се освобождава своевременно от токсините.

Наблюдавайте интимната си област

Ако забележите нещо, което ви притеснява, по-добре е да потърсите съвет от специалист. Промяна в мириса, сърбеж, зачервяване – това могат да са признаци не само на раздразнение, но и на някаква инфекция.

Внимавайте със секса

Ако сте решила да бъдете по-разкрепостена и практикувате както вагинален, така и анален секс, спазвайте правилото, което важи за посоката на избърсване. Нищо, което е било около или в ануса, не бива да се доближава до вагината. Спазвайте лична хигиена, така ще предпазите и себе си, и партньора си.

Не е нужно да използвате сапун

Когато миете външната част на половите си органи, за предпочитане е да не използвате обикновени сапуни. Дори не е нужно да използвате никакви. Ако все пак сте решили да ползвате такова почистващо средство – избирайте сапун, който е без мирис, с по-естествен състав и който не изсушава кожата в никакъв случай!

Винаги уринирайте след секс

Свързани статии

Това ще помогне на уринарния тракт да се почисти от бактерии, които биха могли да попаднат в него по време на секс. Ако не го правите, можете да развиете инфекция на пикочните пътища – макар и не толкова сериозно, това състояние може да е доста болезнено.

Носете памучно бельо

Винаги обръщайте внимание на състава на вашето бельо. Предпочитайте то да е от памук, и избягвайте ликра, полиамид и други изкуствени материи, които не позволяват на кожата ви да диша, като освен това те могат да причинят сърбеж, зачервяване и неприятна миризма.

Коментирай