Здраве и красота

Защо е важно да подсушавате ръцете след миене?

Може ли оставянето на ръцете мокри да бъде потенциално опасно за здравето

20.09.2022г. / 12 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Върху ръцете ни живеят милиони бактерии. Те могат да се умножат многократно, когато не мием ръцете си, докосваме замърсени повърхности и не използваме дезинфекциращи и антибактериални средства. Върху кожата на ръцете на всеки човек могат да живеят средно по около 3200 различни вида микроби и патогени, според Pzifer, цитиран от healthdigest.com.

Мийте ръцете веднага щом докоснете тези неща

Но далеч не всички от тези микроорганизми са опасни за здравето. Само част от тях могат да причинят инфекции и заболявания. Ето защо въпреки това е от голямо значение да мием ръцете си редовно.

Още по-важно е подсушаването след измиване, което много хора неглижират. Ако мислите, че попиването на останалата вода от кожата или издухването ѝ със сешоар е излишно, трябва да помислите отново. Всъщност, оставянето на ръцете мокри след измиване създава допълнителни условия за растеж и размножаване на бактерии и вируси, тъй като те виреят много добре във влажна среда.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, винаги трябва да подсушавате ръцете си след миене, особено преди и след хранене, както и преди да докоснете лицето, очите, носа, устата си. Важно е да миете и дезинфекцирате ръцете си и когато по тях има рани или сте пипали памперс, превръзка, издухвали сте носа си, кашляли сте, кихали или сте докосвали животно.

Кой е най-хигиеничният начин да изсушите ръцете си?

Защо подсушаването на ръцете след миене е също толкова важно, колкото самото миене?

Правилният начин да миете ръцете си е да използвате топла или хладка вода, да нанесете сапун и да го втриете достатъчно дълго, за да се образува пяна. Правилото е да търкате ръцете си минимум 20 секунди, за да имат време активните вещества в сапуна да неутрализират бактериите. След това изплаквате и задължително подсушавате.

Ако не подсушите, рискувате да пипнете нещо мръсно отново с ръце. След като те са влажни, вероятността попадналите наново бактерии върху кожата ви да се размножат по-бързо е по-голяма заради мократа и влажна среда.

6 признака, че трябва да смените дезинфектанта за ръце веднага

Свързани статии

Бактериите се разпространяват по-трудно върху суха кожа, според клиника Майо. Според учени от клиниката, повече от 85% от микробите по ръцете си предаваме един на друг чрез влажна кожа, включително изпотена. Бактериите, микробите и патогените са по-лесно подвижни върху влажна повърхност. Ако не подсушавате ръцете си след миене и докосвате повърхности, вероятността да замърсите и пренесете повече бактерии е по-голяма.

Как правилно да мием ръцете си

Грижата за кожата на ръцете и цялостното ви здраве не трябва да се случва само чрез миенето. Важно е да се грижите за кожата си и между измиванията. Ако забележите, че кожата ви е суха и напукана, това е знак, че е дехидратирана. Увредената и напукана кожа е по-склонна към пропускане на болестотворни бактерии навътре в организма, тъй като естествената ѝ бариерна функция е нарушена. За да я възстановите е важно да поддържате кожата си добре хидратирана между измиванията.

Снимка: iStock

Коментирай