Здраве и красота

6 трика, с които ще изгорим повече мазнини

Пийте неподсладени напитки

11.10.2022г. / 06 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички ние се чудим как да се отървем от излишните килограми и сме готови да опитаме какво ли не – най-новата диета, поредната фитнес-лудост или пък глад. Дори и да постигнем евентуално отслабване – често пъти това е свързано със загуба на съвсем малко телесни мазнини и повече мускулна маса и изхвърляне на излишна вода. Ето защо има дами, които не мерят килограмите, а обиколките си – именно те са показател за количеството мазнини в тялото ни, понеже теглото може да варира с до няколко килограма на денонощие – без непременно това да означава напълняване. Това важи с пълна сила за жените, които имат проблеми със задържането на вода и лимфния застой, особено по време на месечния цикъл и овулация.

Как тогава да се опитаме да свалим упоритите мазнини, без това да доведе до загуба на мускулен тонус? Предлагаме ви няколко интересни идеи, с които можете да постигнете това. Ето ги и тях:

Започнете да тренирате с тежести

Това наистина звучи плашещо за повечето дами, тъй като първото, което си помислят, когато отидат във фитнес залата е: „Аз не искам да стана мускулеста“. Спокойно, мили дами! Жените, които ние определяме като мускулести, са прекарали дълги години часове наред в залата. Единственото, което бихте постигнали в един начален етап е стягане. А кой не иска стегнато тяло? Истината е, че колкото по-голям процент мускули имаме, толкова повече мазнини ще изгаряме в състояние на покой (докато просто си лежим на дивана, без да правим нищо). Така че следващия път, когато отидете на фитнес – не се страхувайте от гиричките!

Спете повече

Всъщност това твърдение се подкрепя от науката! Едно 10-годишно изследване посочва връзката между затлъстяването и недостига на сън (по-малко от 6 часа в денонощие) сред млади жени. Друго проучване твърди, че ако спим само с един час по-малко в денонощие ще свалим килограми доста по-трудно в сравнение с дами, които спят достатъчно. И така – вместо да се чудите какво да направите, за да свалите упоритите мазнини – вечеряйте по-рано, вземете интересна книга и се устремете към спалнята!

Пийте неподсладени напитки

Внимавайте за т. нар. „скрити калории“ – много сме слушали за тях, но малко осъзнаваме колко много те могат да затруднят опитите ни за сваляне на килограми. Едно малко кенче безалкохолна напитка ще ни донесе 45-50 г захар, а ако добавим и вафла – това вече се превръща в една малка калорийна бомба! Ако имате възможност – изберете естествено газирана вода, като към нея можете да добавите парченца плодове.

Пийте кафе

Напук на разбирането, че кафето е напитка, която е добре да се пие сутрин, проучвания показват, че ако го консумирате следобед (преди тренировка) може да ускори изгарянето на мазнини с до 16%! А това не е никак малко!

Опитайте периодично гладуване

Свързани статии

Intermittent fasting (периодично гладуване) е начин на хранене, не диета. В основата му е идеята да се храните в определен прозорец от време – храните се 6-8-10 часа от денонощието – а през останалото време гладувате (т. е. – не приемате калории). Можете да пиете вода, чай, сода, или напитки без захар – нищо над 50 калории. Ползите за здравето са ненадминати – антиейдж ефект, забавяне процесите на стареене на клетките, детоксифициране, ускоряване на метаболизма, намаляване нивата на стрес и какво ли още не! Ако не сте пробвали досега – опитайте! Може би това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си и здравето си!

Вземете си студен душ

Доказано е, че излагането на тялото на по-ниска температура може да ускори метаболизма и да ни помогне с изгарянето на упоритите мазнини. За да се наслаждавате на тези ползи за организма – достатъчно е да вземете студен душ, като за целта са достатъчни 2-3 минути. След това може би няма да имате и нужда от кафе! Направете го и се наслаждавайте на свежестта и енергията, които ще ви залеят като вълна!

Коментирай