Здраве и красота

Хранителни промени за понижаване на холестерола

Лесни заменки, които ще ви помогнат да контролирате липопротеините и триглицеридите

28.11.2023г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е един от главните виновници за запушване на артериите, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. Ако се опитвате да свалите стойностите на холестерола в кръвта, едно от най-важните неща е да промените храненето си. Някои храни са с особено висок потенциал да повишават нивата на холестерола, което ги прави нездравословни в това отношение.

Кои плодове намаляват високия холестерол

Много хора не успяват да се справят с холестерола, защото продължават да се хранят неправилно и нездравословно, включвайки причинителите на висок холестерол в храненето си. Добрата новина е, че не е задължително да се лишавате от любимите си храни и ястия. Единственото, което трябва да направите, е да предприемете някои здравословни заменки, които ще ви помогнат да контролирате стойностите на холестерола в разумни граници.

Ето някои лесни заместители на храни, причиняващи висок холестерол:

Поръсете салатата с орехи вместо с крутони

Ако мислите, че само мазните храни, богати на наситени мазнини са виновни за високия холестерол, грешите. Храните, които са с високо съдържание на преработени въглехидрати са много коварни, защото те също увеличават нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, какъвто е лошият холестерол. Крутоните са съставени не само от рафинирани въглехидрати в лицето на бялото брашно в хляба, но са и пържени в повечето случаи. Това прави нездравословната им природа още по-значителна.

Чести грешки, които хората правят при висок холестерол

За сметка на това орехите са богати на мазнини, но здравословни. Полиненаситените мазнини в тях спомагат за контрола на холестерола, стимулирайки нивата на добрия холестерол или липопротеините с висока плътност.

Пийте вино, не коктейли

Коктейлите са много наситени с добавени захари. Те са възможно най-нездравословният избор за алкохолно питие. За да намалите холестерола, заменете коктейлите и захарните напитки с вино, за предпочитане сухо бяло вино. То е най-бедно на захари и калории, което въздейства благоприятно на нивата на холестерол. Сухото червено вино също има положително въздействие върху кръвоносната система в малки количества според проучване от 2017 година, публикувано в American Journal of Circulation.

10 начина да поддържате здравословни нива на холестерола

Заменете сирената и крекерите с ядки и бобови

Повечето хора не си дават сметка колко големи количества сирена и кашкавали изяждат. Млечните продукти са много богати на наситени мазнини и калории, което е враг на сърдечносъдовата система. Прекомерната консумация на сирена може да повиши холестерола. Заменете ги с бобови култури и ядки. Те са богат източник на протеини и сложни въглехидрати, които понижават холестерола.

Какво се случва с холестерола, ако сте на кетодиета

Свързани статии

Оцет и лимонов сок вместо готови дресинги

Може да е удобно да овкусите салатите си с готови дресинги от магазина, но те съдържат захари и мазнини. За да намалите холестерола до здравословни граници, заменете дресингите с оцет или лимонов сок. Те в комбинация с малко количество студено пресован зехтин могат да помогнат в контрола на холестерола.

Заменете свинската и телешката кайма с пуешка

Пуешка кайма е нещо, което не се среща често в магазините. Това не означава, че не можете да си я приготвите сами. Използването на смляно пуешко месо е прекрасен начин да не се отказвате от любимите си кюфтета, например, но без да застрашавате стойностите на холестерола. Пуешкото и пилешкото месо са доста по-бедни на наситени мазнини от свинското и телешкото, което ги прави прекрасен избор.

8 храни при висок холестерол

Яжте по-често риба

Пилешкото и пуешкото може да са добър избор, но рибата е най-добрият. За да си набавите необходимите здравословни мазнини и протеини, заложете предимно на рибата, а не толкова на останалите видове месо.

Коментирай