Здраве и красота

5 стратегии за здравословно хранене по празниците

Как да се предпазите от празнично преяждане и напълняване заради празничната трапеза

12.12.2022г. / 12 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници са дългоочакван момент за много хора по света. Те предполагат добро настроение, приятно прекарано време и разбира се – обилни трапези пълни с вкусни традиционни празнични ястия. Събирането със семейство и приятели на трапезата по празниците предполага вкусно похапване от всички тези ястия, което в повечето случаи означава едно – сериозно преяждане.

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес

Ако се опитвате да контролирате теглото си, празничните трапези може да се окажат враг на успеха ви. В края на годината се събират доста дни, в които се сяда на трапеза, което прави предпазването от преяждане още по-трудно. Когато става дума само за един ден, в който да си позволите някакво прегрешение, е по-лесно да не изпуснете диетата си от контрол. Но когато става въпрос за дълга поредица от празнични дни, тогава става по-трудно.

Какви стратегии за предпазване от празнично преяждане можете да предприемете? Ето 5 от тях.

1. Поставете си реалистични цели.

Прекаленото ограничаване от празничните трапези може да е стресиращо и трудно за изпълнение. Вместо да се изтезавате, поставете си цели, които да следвате. Вероятността да сте около изкушаващи храни е голяма. Затова бъдете умерени. Не се нахвърляйте на големи порции, а само опитвайте. Изберете по-малки съдове, които да пълните лесно без да имате усещането, че се лишавате прекалено. Не премахвайте цели групи храни. Помислете за баланса.

Как да спрете да преяждате късно вечер

2. Яжте бавно.

Когато седнете на трапезата е изкушаващо да хапнете от всичко и то по много. Празничните ястия са толкова вкусни и ароматни, че е трудно да им се устои. Важно е да си наложите да се храните колкото се може по-бавно. Така ще усетите засищането навреме и ще знаете кога да спрете. Още веднъж е важно да се подчертае, че е препоръчително да опитвате, а не да се храните обилно. Оставяйте си време между опитванията, разговаряйте с близките и приятелите си, правете по-големи паузи между хапките. Дъвчете добре храната.

3. Самообслужвайте се.

Една добра стратегия за предпазване от празнично преяждане е да се самообслужвате. Така ще контролирате от кое ястие и в какво количество сипвате в чинията си. Подбирайте по-големи порции зеленчуци за гарнитура и по-малки от всички останали по-тежки и калорични храни на трапезата.

Как преяждането вреди на тялото

4. Хранете се съзнателно.

Внимателното и съзнателно хранене е много важно за предпазване от преяждане. Избягвайте да се разсейвате и да ядете, без да се усетите, защото така може да погълнете повече калории от необходимото и да ви стане много тежко. Обръщайте внимание на вкуса и уханието на храната. Наслаждавайте ѝ се бавно. Използвайте всичките си сетива.

5. Наложете си да се храните интуитивно.

Съзнателното и интуитивното хранене са две различни неща. И двете са еднакво важни. Колкото важно е да се храните съзнателно и да обръщате внимание на храненето, без да преяждате, толкова е важно и да сте интуитивни и да слушате тялото си. Когато усетите, че сте напът да прекалите, спрете и си дайте време. Вслушвайте се в тялото си и обръщайте внимание на сигналите, които ви изпраща. Бъдете внимателни от гледна точка на това какви храни ви понасят по-добре и кои е добре да ограничите.

Суперхрани, с които е опасно да се преяжда

Коментирай
Здраве и красота