Здраве и красота

6 ползи за здравето от греяното вино

Подсилва мозъчната функция

18.12.2022г. / 06 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимния сезон и особено около коледните и новогодишни празници с удоволствие посещаваме любими места с вкусна храна, празнични базари, на които можем да опитаме невероятни вкусове, но и да си вземем чаша греяно вино. Оказва се че тази зимна напитка, която е любима на много хора, има и ползи за здравето. Според западни изследвания, може да облекчи запека, газове в корема, лошото храносмилане.

Какви други ползи за здравето може да има от греяното вино?

Внимание! Консумирайте умерено и ако страдате от здравословен проблем – допитайте се до лекар дали консумацията за вас е безопасна.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Някои западни проучвания показват, че червеното вино може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Червеното вино е източник на важни антиоксиданти и се смята, че умерената му консумация помага да се повишат нивата на „добрия“ HDL холестерол и да балансира „лошия“ LDL холестерол, което помага за намаляване на риска от запушване на артерии и сърдечни заболявания. Индийското орехче, което обикновено се добавя към греяното вино също се смята за полезно за сърцето.

Не консумирате индийско орехче? Грешите!

Намалява риска от остеопороза

Червеното вино в умерени количества също се свързва с намаляване на риска от остеопороза, причиняваща отслабване на костите. Червеното вино е богато на ресвератрол – полифенолно растително съединение, мощен антиоксидант, за което е известно, че има противовъзпалителни свойства, които предпазват от загуба на костна маса.

Забавяне на стареенето

Още една причина да се наслаждаваме на чаша греяно вино през зимата е от време на време е, че ресвератролът в червеното грозде помага и за подмладяване на клетките и забавя процеса на стареене. Високата концентрация на антиоксиданта също помага в борбата срещу вредите на свободните радикали, които нанасят и върху кожата.

Ресвератрол – антиоксидант в червеното вино, който има много ползи за здравето

Намалява възпалението

Суперподправката канела има мощно противовъзпалително действие, като се смята, че намалява отока и възстановява нормалната функция на тъканите. Греяното вино не може без тази ароматна съставка. Западни учени смятат, че това може да помогне при състояния като артрит. Антиоксидантите в червеното вино и карамфила също могат да допринесат за намаляване на възпалението, смятат учени.

Свързани статии

Подсилва мозъчната функция

Още една „магия“, която ни носи ресвератрола в червеното греяно вино е, че се смята, че помага за подобряване на притока на кръв и проучванията показват, че това може да засили мозъчната функция и паметта. В допълнение, индийското орехче в греяното вино стимулира мозъка, намалява умората, стреса и безпокойството и подобрява концентрацията.

Кои храни и напитки водят до възпаление в тялото

За детоксикация

За индийското орехче, канелата и карамфила, които се добавят в греяното вино, се смята, че могат да допринесат за изчистване на черния дроб и бъбреците от токсини. Смята се, че индийското орехче допринася и за намаляване на риска от образуването на камъни в бъбреците.

Коментирай