Здраве и красота

Плодове и зеленчуци при висок холестерол

Вкусни и полезни

21.01.2023г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високият холестерол е често срещан и ако не си направим необходимите изследвания, може и да не разберем, че поддържаме нездравословни стойности. Това от своя страна увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания. Дневното меню, което съдържа храни с висок холестерол също може да повлияе на риска от инсулт, сочат изследвания.

Има обаче как да променим това, спортувайки редовно и коригирайки дневното си меню. Можем да заменим вредните мазнини с повече полезни, да изключим колбасите и преработените меса, да внимаваме за консумацията на сол и солени храни.

Да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, защото някои от тях доказано помагат в контрола на холестерола. Примери за такива са патладжан, картофи, сладки картофи, тиква, маслини, грозде, банани. Кои други да добавите към менюто си?

Защо чиата е толкова полезна за сърдечносъдовата система

Ябълки

Според проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, консумацията на две ябълки дневно може да понижи холестерола в кръвта, което помага за предотвратяване на инфаркт или инсулт. Проучването установява, че когато участниците в него ядат две пресни ябълки на ден, те имат по-нисък холестерол в кръвта, отколкото когато пият ябълков сок.

Фибрите в целите ябълки, които човек запазва, когато плодът не е изцеден, са ключовият фактор за понижаването на холестерола, смятат учените. Плодовете са богати и на пектин, който допринася за извеждането на LDL холестерола от тялото.

Пектинът заедно с фибрите е добър хранителен източник за здравословните бактерии в червата, известни като микробиом.

Боб

Без значение дали е зелен или зрял, бобът е особено богат на разтворими фибри и е една от полезните храни в контрола на холестерола. Отнема известно време на тялото да усвои фибрите, което означава, че се чувстваме сити за по-дълго време след хранене.

4 напитки при висок холестерол

Бамя

Вкусната бамя може значително да понижи нивата на LDL липидите, според западни проучвания. Тя има малко калории, но е богата на фибри. Според изследване, публикувано във Food Science and Technology, шушулките на бамята съдържат гелообразно вещество, което може да помогне на тялото да отдели опасния LDL холестерол от организма.

Горски плодове

Полифенолите, които са растителни съединения, естествено помагат за регулиране на сърдечносъдовата система, сочат изследвания. Горските плодове са особено богати на полифеноли и учените смятат, че редовната им консумация може да допринесе за по-нисък риск от сърдечни заболявания. Освен това вкусните плодове имат малко захари и калории, но достатъчно фибри, които също оказват влияние върху намаляване нивата на LDL холестерола, но също така и стимулират кръвообращението.

Домати

Доматите са богати на минерала калий, както и на антиоксидантите витамини А и С. Консумацията им ни осигурява и ликопен – съединение, свързано с намаляване на нивата на LDL холестерола, сочат проучвания.

Свързани статии

Зеленолистни зеленчуци

Добавянето на повече листни зеленчуци към дневното меню може да помогне за понижаване на холестерола чрез насърчаване на производството на азотен оксид, което помага за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на атеросклерозата. Едни от най-полезните листни зеленчуци, които ни осигуряват и калий, магнезий, антиоксиданти и фибри са спанак, зеле кейл, рукола и други.

Кои са двата плода най-богати на протеини

Авокадо

Авокадото е богато на полезни за сърцето ненаситени мазнини и фибри и се смята, че може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Клинични западни изследвания установяват, че консумацията на авокадо може да понижи лошия холестерол и да има благоприятен ефект върху липидния и липопротеиновия профил.

 

Коментирай