Здраве и красота

Причини за разслояване и чупене на ноктите

Кои фактори влияят върху състоянието на ноктите

06.03.2023г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ноктите могат да са показател за това какво е вътрешното ви състояние. Те се влияят от всичко, което правите и с което се храните. Влияние им оказват и навиците в ежедневието ви. Ето защо, ако ноктите ви започнат да се разслояват и чупят, за това си има причини и то немалко.

8 причини за слаби и чупливи нокти

Всяка промяна в ноктите си има своята причина. Ноктите са показател за вътрешното ни състояние и ако забележим изменения в тях, е добре да се вгледаме по-дълбоко в навиците и здравето си.

Какво означава, ако ноктите ви се разслояват и чупят? Какви са възможните причини за разслояващи, лющещи се и чупливи нокти?

Възраст

Възрастта е един от факторите, които могат да са в основата на тези промени в ноктите. Напредналата възраст се свързва с промени в ноктите, правейки ги по-чупливи и разслояващи се. С течение на времето ноктите губят здравината и лъскавината си, което е следствие от стареещите процеси в организма.

Поддържане на професионален маникюр

Ако сте редовни посетители на салона за красота и си правите геллак постоянно, това може да е в основата на проблема ви с ноктите. Геллаковете и дълготрайните маникюри вредят много повече на ноктите от обикновените лакове. Те могат да причинят отслабване на ноктите, разслояване, чупене, пожълтяване.

14 неочаквани начина, по които увреждате ноктите си

Прекомерна употреба на антибактериален гел и кърпички

Дезинфекцията на ръцете е важна за превенцията на вирусни инфекции. Но прекомерната употреба на антибактериални средства нарушава флората на кожата и ноктите, което ги отслабва и ги прави уязвими. Антибактериалните гелове и кърпи дехидратират ноктите и намаляват бариерната им функция, което ги прави чупливи и крехки.

Нарушена функция на щитовидната жлеза

Вътрешното състояние на организма и някои заболявания, като дисфункциите на щитовидната жлеза, могат да са в основата на проблемите с ноктите. При намалена функция на щитовидната жлеза често ноктите стават слаби и чупливи, разслояват се и губят свежия си вид.

Недостиг на желязо

Дефицитът на желязо засяга всички тъкани в тялото. Недостатъчните нива на този ценен минерал се отразяват зле и на ноктите. За да коригирате този проблем, наблегнете на консумацията на месо, риба, зелени листни зеленчуци, цвекло, зърнени храни и ядки.

Защо ноктите ви се чупят лесно?

Използвате груба пила

Пособията, с които оформяте ноктите си са от значение за тяхното състояние. Грубите пили разслояват ноктите и ги правят по-слаби, податливи на начупване. Използвайте по-деликатна пила, когато оформяте ноктите си, за да избегнете разслояване.

Коментирай